Rusland holder militærøvelse på omstridte øer

Over 1000 russiske tropper afholder øvelser på ø-gruppen Kurilerne, skriver Reuters. Øvelserne er kontroversielle, fordi Japan også gør krav på ø-gruppen, der har været på russiske hænder siden Anden Verdenskrig.

- Øvelser, der involverer militærenheder, er begyndt i regionen. Militærenhederne er blev sat ind på Kurilerne, fortæller oberst Alexander Gordejev, der er talsmand for Ruslands østlige styrker, til det russiske nyhedsbureau Interfax.

Øvelsen involverer ud over de 1000 tropper fem kamphelikoptere af typen Mi-8AMTSh og 100 andre militære køretøjer. Tidligere har den russiske premierminister, Dimitri Medvedev, besøgt øerne og kaldt dem en "uadskillelig del af Rusland".

Uenigheden om øerne strækker sig tilbage til Anden Verdenskrig, og man har op igennem århundrede forsøgt sig med forskellige aftaler om øerne. I februar 2013 måtte japanske jagerfly på vingerne for at eskortere russiske fly ud af japansk luftrum syd for øerne.

Den nuværende japanske premierminister, Shinzo Abe, var i april 2013 på officielt besøg i Rusland for at få afgjort striden. Mødet endte uden andet resultat, end at man aftalte at løse problemet i denne generation.

Optrapningen af striden kommer, mens Rusland er i konflikt med vestlige lande over territorium i Ukraine på Ruslands vestlige grænse. Nato beskylder Rusland for at have samlet store troppemængder ved den ukrainsk-russiske grænse med henblik på en invasion. Rusland afviser.

Rusland har mandag meldt ud, at man ønsker at undersøge mulighederne for en fælles militærproduktion indenfor rammerne af det såkaldte Briks-samarbejde, der ud over Rusland tæller Brasilien, Indien, Kina og Sydafrika.

/ritzau/

 

Dagens Gossip