Rusland lukker af for frugt og grønt fra EU

Rusland vil indføre et totalforbud mod import af amerikanske fødevareprodukter, ligesom at frugt og grøntsager fra EU-lande ikke længere må finde vej til russiske varehylder.

Det er konsekvensen af, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, onsdag skrev under på et dekret, som sætter begrænsninger for import af produkter fra lande, der har indført sanktioner mod Rusland som følge af landets ageren i Ukraine.

Putin har sat sin regering i gang med at lave en udførlig liste over produkter, der bliver ramt af et etårigt importforbud, men allerede nu står det altså klart, at visse sektorer bliver hårdere ramt end andre.

- Alle fødevareprodukter, der bliver produceret i USA og leveres til Rusland, vil blive bandlyst. Frugt og grøntsager fra EU vil også være en del af totalforbuddet, siger en talsmand for den russiske fødevare- og veterinærkontrol ifølge nyhedsbureauet Ria Novosti.

En anonym kilde siger til Itar-Tass, et andet russisk nyhedsbureau, at Rusland også kommer til at forbyde import af europæiske mælkeprodukter og masseproduceret ost.

- Listen indeholder mælkepulver, smør og ost, siger kilden og tilføjer, at forbuddet dog ikke vil gælde alle ostetyper.

Et sådant forbud vil særligt kunne ramme de skandinaviske lande, herunder Danmark, samt Tyskland, Holland og Frankrig.

- Disse er primært lande, der satte gang i sanktionerne mod Rusland, lyder det fra kilden.

Rusland er klart den største aftager af frugt og grønt fra EU. I 2011 stod russerne for 21,5 procent af EU's grøntsagseksport, mens de købte 28 procent af EU-medlemslandenes frugt samme år.

Russerne har også stor appetit på amerikanske kyllinger og købte sidste år 276.100 ton fjerkræ i USA. Det svarer til otte procent af USA's fjerkræeksport - kun Mexico køber flere kyllinger i landet.

Rusland vil formentlig forsøge at kompensere for forbuddet ved at øge importen fra lande såsom Ecuador, Brasilien, Chile og Argentina.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip