Rusland: Nemtsovs mordere skal findes

Den eller de personer, der stod bag fredagens drab på den russiske oppositionsleder Boris Nemtsov, vil blive fundet, og forbrydelsen vil blive efterforsket fuldt ud, lover Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den 55-årige politiker blev dræbt af skud sent fredag aften på en bro i det centrale Moskva.

De russiske myndigheder har udlovet en dusør på tre millioner rubler (320.000 kroner) for oplysninger om drabet på Nemtsov. Det er en betragtelig sum i Moskva, hvor en gennemsnitlig månedsløn er 60.000 rubler (6400 kroner).

Alligevel er der kun lille sandsynlighed for, at drabet bliver opklaret og det kommer frem, hvem der har bestilt det, vurderer en svensk ekspert.

- Vi kommer vel aldrig til at få at vide, hvem det er, siger Ruslands-kender Lena Jonson fra Utrikespolitiska Institutet til det svenske nyhedsbureau TT.

Europa har en forpligtelse til at presse de russiske myndigheder til at finde de ansvarlige, mener Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, der deltager i tirsdagens begravelse i Moskva som repræsentant for de europæiske liberale, Alde.

- Nu må Europa vågne op og stå vagt om de prodemokratiske kræfter i Rusland. Det nytter ikke noget, at vi vender den anden kind til og håber på mirakler.

- Drabet på Nemtsov er et wake-up call for alle, der gerne vil Rusland det godt, siger Michael Aastrup Jensen i telefonen fra Moskva, som han netop er ankommet til.

Tirsdag ligger Nemtsov på lit de parade i Andrej Sakharov-centret for menneskerettigheder i Moskva, inden han begraves på Troekurovskoje-kirkegården senere på dagen.

Formanden for Polens overhus, Bogdan Borusewicz, vil også med til begravelsen, men siger ifølge flere medier, at Rusland har nægtet ham indrejse.

- Jeg ville vise min respekt for den dræbte Boris Nemtsov og for alle russere, der tænker som ham. Men jeg har lige fundet ud af, at de russiske myndigheder ikke vil lade mig deltage i begravelsen i Moskva, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Søndag gik titusinder af russere gennem Moskvas gader i en sørgemarch til minde og ære for Nemtsov.

Der var tale om de største demonstrationer siden protesterne mod præsident Vladimir Putin i 2011 og 2012.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip