Rusland øger politisk og økonomisk pres mod Ukraine

Mens den prorussiske afsatte præsident Viktor Janukovitj er på flugt og eftersøgt for massedrab er EU-venlige politikere blevet styrket i den ukrainske hovedstad, Kijev.

Men iagttagere venter, at Rusland vil genvinde en hel del af dets tabte indflydelse gennem økonomisk pression.

- Ukraine er vigtigt for Rusland - ikke mindst militærstrategisk er det en stødpude mod Nato, siger Ruslands-forskeren Gudrun Persson ved det svenske forsvars forskningsinstitut.

- Samtidig er Ukraine, der i sovjetæraen blev kaldt "Lillerusland", økonomisk vigtigt for Moskva. Den euro-asiatiske toldunion, som præsident Vladimir Putin planlægger, vil være utænkelig uden Ukraine, siger Gudrun Persson.

Ukraine er i kraft af stor gæld og gasaftaler tæt på at være økonomisk afhængig af Rusland, og Gudrun Persson forudser, at russerne nu gradvist vil optrappe økonomisk og politisk pres på Ukraine.

- Det kan virke som om Rusland lige nu er den store taber, men meget kan ændre sig. Hvis der er noget vi ved om Ruslands diplomati, så er det, at det er usædvanligt langsigtet fremhæver hun og tilføjer:

- Ved at styrke de kræfter i Ukraine, som ønsker en løsere stat, vil Moskva kunne styrke båndene til de russisk-talende ukrainere, der støtter en Moskva-venlig linje.

Rusland har indefrosset udbetalinger fra en økonomisk hjælpepakke på 82 milliarder kroner til Ukraine, indtil en ny regering er på plads, og Ukraines rabatter på naturgas er også i fare for at blive indstillet.

Moskva kan også indføre nye visumregler for hundredtusinder af ukrainere, der tjener penge i Rusland, og den russiske finansminister, Aleksej Uljukajev, advarede allerede mandag om, at de russiske importtold over for Ukraine vil blive øget, hvis landet underskriver en handelsaftale med EU.

Den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev, sagde mandag, at Moskva nærer "alvorlig tvivl" om legitimiteten af Ukraines nye politiske ledelse.

- Strengt taget er der ingen, som man kan tale med nu. Legitimiteten for en hel række statslige organer er bragt i tvivl, siger Medvedev ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax.

Premierministeren siger, at det vil blive svært at samarbejde med en regering af folk, som "strejfer rundt i Kijev med masker og maskingeværer".

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip