Rusland planlægger øvelser med titusinder af soldater

Rusland planlægger at øge både antallet og omfanget af militærøvelser - den største med deltagelse af titusindvis soldater i det centrale Rusland - næste sommer, skriver nyhedsbureauet Interfax.

Russerne har i forvejen skruet op for antallet af militærøvelser det seneste år, mens forholdet til Vesten gradvist er forværret på grund af konflikten i Ukraine.

- Øvelserne kommer til at finde sted simultant hen over sommeren på flere øvelsesområder både i og uden for Rusland, siger Jaroslav Rosjupkin, som er talsmand i militæret.

Ifølge det russiske nyhedsbureau planlægger forsvarsministeriet i Moskva, at nye våben skal testes under øvelserne.

- Øvelserne skal dels teste forsvarets kapacitet og simulere troppebevægelser, oplyser ministeriet ifølge Interfax.

Ifølge det russiske forsvarsministerium er der tale om en betydelig stigning i antallet af øvelser. I år når russerne op på 3000 øvelser, mens man næste år har planlagt 4000.

Ruslands militære planer modsvarer Natos beslutning om at styrke beredskabet betydeligt i kølvandet på konflikten omkring Ukraine.

Den vestlige forsvarsalliance har blandt andet besluttet at etablere en særlig hurtig reaktionsstyrke - en såkaldt spydspids - og blandt andet afholde øvelser kontinuerligt i Østeuropa.

Nato har i forvejen en reaktionsstyrke, NRF, som kan trække på op mod 25.000 mand.

På Nato-topmødet i Wales i september var der politisk enighed om at etablere en såkaldt spydspids, der ventes at kunne trække på omkring 5000 mand i så højt beredskab og med militært isenkram forhåndsplaceret i felten, at de kan reagere på mindre end en uge.

Den nye spydspids ventes først at være klar i 2016. Men Tyskland, Holland og Norge har siden meldt ud, at de tager forskud på spydspidsen. De præcise planer er endnu ikke klar, men Nato-kilder antyder, at man forventer en styrke på omkring 2000 mand.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip