Rusland presser Ukraine: Penge kommer efter løsning

Regeringen i Ukraine skal have styr på situationen og få genskabt ro og orden, før Rusland vil fortsætte sit økonomiske hjælpeprogram til nabolandet.

Rusland var ellers på vej til at udbetale knap 11 milliarder kroner til den slunkne ukrainske statskasse som en del af en større hjælpepakke. Men nu fastslår den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev, at der først skal falde ro på i Ukraine.

- Vi har brug for partnere, der er i god form, og at myndighederne i Ukraine arbejder legitimt og effektivt. Det nytter ikke noget, at folk tørrer deres fødder af på myndighederne, som var de en dørmåtte, siger Dmitrij Medvedev.

På grund af de seneste uroligheder i Ukraine, der centrerer sig omkring hovedstaden Kijev, insisterer Ruslands premierminister på, at Ukraine skal "beskytte sit folk og beskytte dets sikkerhedsstruktur."

- Og kun i det tilfælde kan vi fuldt ud udvikle det økonomiske samarbejde, siger Dmitrij Medvedev ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Den russiske premierminister understreger, at Rusland "vil forsøge at gøre alt for at leve op til de løfter, som er blevet givet" med henvisning til den store, økonomiske hjælpepakke, som i december blev aftalt med Ukraines præsident, Viktor Janukovitj.

Tidligere på ugen frigav Rusland knap 11 milliarder kroner af hjælpepakken til Ukraine, der samlet set vil betyde, at russerne kommer til at udbetale 82 milliarder kroner.

Sidste år besluttede Ukraines prorussiske præsident Janukovitj at afvise en handels- og associeringsaftale med EU til fordel for aftaler med Rusland, hvilket udløste de omfattende protester, der nu er eskaleret i blodsudgydelse med over 50 dræbte.

Ukraine er dybt afhængig af økonomisk hjælp, og den tidligere sovjetrepublik har en stor gasgæld til Rusland.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip