Rusland sender 280 lastbiler med nødhjælp til Ukraine

En russisk konvoj på 280 lastbiler med humanitær hjælp om bord har sat kurs mod Ukraine, skriver nyhedsbureauet Itar-Tass ifølge Reuters.

Ifølge talsmanden for Ruslands præsident, Vladimir Putin, er de ukrainske myndigheder informeret om aktionen.

- Det hele er blevet aftalt med Ukraine, siger talsmanden Dmitrij Peskov ifølge Reuters til en lokal radiostation.

Mandag advarede USA Rusland mod at blande sig i Ukraine uden tilladelse fra regeringen i Kijev. Ifølge amerikanerne ville det være "uacceptabelt" og et brud på international lov.

Det russiske nyhedsbureau Itar-Tass skriver, at den humanitære hjælp hovedsageligt består af mad. Angiveligt er der tale om korn, sukker og mad til spædbørn.

Derudover er lastbilerne pakket med medicin, lægeudstyr, 69 transportable generatorer til strøm og 12.000 soveposer.

Rusland oplyste mandag, at landet ville sende en nødhjælpskonvoj til Ukraine i samarbejde med Røde Kors.

Det fik den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), til at ryste på hovedet.

- Hvis jeg skulle komme med en anbefaling til den russiske præsident, så skulle han starte med at stoppe med at transportere tunge våben, militærrådgivere og andet ind over grænsen til Ukraine og dermed bidrage til den gevaldige humanitære krise i landet, sagde Martin Lidegaard til Ritzau.

Der herskede efterfølgende en del usikkerhed om, hvorvidt den russiske regering ville gøre alvor af at sende nødhjælp ind i det østlige Ukraine, men det ser altså nu ud til, at det ikke blot var varm luft fra russiske side.

Røde Kors understregede mandag, at organisationen er klar til at støtte en humanitær mission i Østukraine, men det kræver, at alle parter indgår en aftale og garanterer for sikkerheden.

Både Nato og EU har advaret om, at en russisk humanitær mission kan være et skalkeskjul for en egentlig militær mission.

/ritzau/

 

Dagens Gossip