Rusland spøger på valgdag i Estland

Estland er en lille ært, og Rusland er en appelsin.

Men heldigvis er Estland venner med USA, der er en vandmelon, og har samtidig fordel af Nato-samarbejdet med en række andre frugter og grøntsager. Derfor har esterne ikke noget at frygte.

Beskrivelsen, som Estlands premierminister, Taavi Roivas, kom med under et skolebesøg, illustrerer et af de helt store emner i den estiske valgkamp, der søndag afsluttes, når esterne går til stemmeurnerne for at sammensætte et nyt parlament.

For selvom emner som økonomi og velfærd har domineret dagsordenen i debatten, har forholdet til naboen Rusland spillet en stor rolle op til valget.

Esterne er ekstremt bevidste om deres magtfulde nabo mod øst og den skrøbelige våbenhvile i Østukraine, hvor Rusland beskyldes for at bidrage med materiel og personel på den prorussiske side af konflikten.

I Estland taler omkring en fjerdedel af de 1,3 millioner indbyggere russisk.

- Den nuværende sikkerhedssituation vil ikke ændre sig i den nærmeste fremtid. Dette er ikke bare dårligt vejr - det er klimaforandringer, har Taavi Roivas tidligere sagt om den anspændte situation ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den 35-årige premierminister - den yngste af sin slags i EU - er en del af et kor af baltiske ledere, som kræver øget Nato-beskyttelse af frygt for, at Rusland vil forsøge at destabilisere Baltikum.

Taavi Roivas leder en centrumvenstre-regering, der er favorit til at genvinde magten ved valget. Ifølge målinger har omkring 30 procent af vælgerne dog endnu ikke besluttet sig for, hvad de vil stemme.

Roivas har i valgkampen lovet at forandre Estland til et "nyt nordisk land" og en "bedre beskyttet, velhavende og voksende nation".

Hans største konkurrent, den 64-årige Tallinn-borgmester Edgar Savisaar fra Centrumpartiet, går efter en ny økonomisk begyndelse med valgløfter, der appellerer til den politiske venstrefløj.

Savisaar bliver betragtet som den politiker med de bedste forbindelser til Rusland, hvilket gør ham til en person, der deler vandene.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip