Rusland spørger til angreb mod Syrien fra tyrkisk side

Skrevet af admin

28/02/2016

Dagens topnyheder

En våbenhvile trådte fredag midnat i kraft i Syrien. Men søndag er der flere meldinger om angreb fra forskellige fronter i det krigshærgede land.

Søndag formiddag lyder det fra et russisk koordinationscenter i Syrien, at det har fået oplysninger om, at byen Tel Abyad i det nordlige Syrien er blevet angrebet fra tyrkisk territorium.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer søndag.

- Informationen er blevet bekræftet igennem flere kanaler, også fra repræsentanter af de demokratiske styrker i Syrien, siger formand for centret, general Sergej Kuralenko, søndag ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Angrebene skulle være fundet sted natten til 28. februar.

Rusland har kontaktet det amerikanske koordinationscenter i Amman i Jordan for at få klarlagt, hvad angrebene går ud på. Tyrkiet er en del af en amerikanskledet koalition mod Islamisk Stat (IS) som ikke er omfattet af våbenhvilen.

Der er dermed heller ikke våbenhvile i de områder i Syrien, som kontrolleres af IS.

Lørdag var der kampe mellem en kurdisk milits og IS i Tel Abyad, som ligger tæt på den tyrkiske grænse.

Tyrkiet sagde, inden våbenhvilen trådte i kraft, at et angreb mod Tyrkiet vil betyde et brud på våbenhvilen i Syrien.

- Våbenhvilen er ikke bindende for os, hvis det kommer til en situation, hvor Tyrkiets sikkerhed er truet. Vi vil tage de nødvendige midler i brug mod både YPG og Daesh (Islamisk Stat red.), når vi føler, vi er nødt til det, sagde den tyrkiske premierminister Ahmet Davutoglu torsdag.

Tidligere søndag var der også meldinger fra Syriens Observatorium for Menneskerettigheder om, at fly har bombet seks byer i Aleppo-provinsen i Syrien.

Oprørsgrupper hævder, at russiske fly står bag bomberne, men det er ikke bekræftet. Det er også uklart, om de bombede områder ved Aleppo er omfattet af våbenhvilen.

Rusland og Syrien sagde lørdag, at de vil overholde våbenhvilen men fortsætte kampen mod de jihadistiske grupper IS og Nusrafronten.

De syriske områder, som ikke kontrolleres af de to grupper, skulle angiveligt være rolige på våbenhvilens anden dag.

/ritzau/