Rusland støtter FN-resolution om fri adgang til flyvrag

admin

|

21/07/2014

Dagens topnyheder

Hvis verdenssamfundet holder op med at beskylde Rusland for at have haft en finger med i spillet ved torsdagens flystyrt i Østukraine, lover russerne at støtte en FN-resolution om uhindret adgang til ulykkesstedet.

Den russiske ambassadør i Australien, Vladimir Morosov, siger, at Rusland er klar til at støtte den FN-resolution, som Australien presser på for at få vedtaget i Sikkerhedsrådet. Den skal sikre uforstyrret international adgang til nedstyrtningsstedet, som kontrolleres af prorussiske oprørere.

- Denne resolution vil blive støttet af Rusland ... Så længe den ikke beskylder nogen, siger Morosov.

Hvis resolutionen skal blive vedtaget, kræver det russisk medvirken, idet Rusland som et af fem permanente medlemmer har vetoret i Sikkerhedsrådet.

Australiens premierminister, Tony Abbott, har været blandt de højlydte regeringsledere i kritikken af Rusland, og han har gentagne gange beskyldt landet for at forsøge at fralægge sig ethvert medansvar for katastrofen.

Abbott havde mandag sin første samtale med Ruslands præsident, Vladimir Putin, efter sidste uges flystyrt, hvor der var 27 australske statsborgere blandt de 298 omkomne.

Putin gav i samtalen sin støtte til den australske regerings krav om en "fuld og åben" undersøgelse af omstændighederne omkring tragedien, skriver de australske medier.

- Han sagde alle de rigtige ting, og nu har vi behov for at se, at han er lige så god som sine ord, sagde Abbott efterfølgende om Putin.

- Jeg vil tale regelmæssigt med den russiske præsident og gøre mit bedste for at holde ham fast på sine ord.

I en udtalelse fra Kreml hedder det, at Putin udtrykte sin medfølelse med Abbott over de australske dødsfald. Begge sider "understregede betydningen af at få afsluttet undersøgelsen for at undgå politiserende udsagn i forbindelse med tragedien".

Sikkerhedsrådet ventes mandag at drøfte det australske resolutionsforslag, der også forlanger, at landene i regionen samarbejder om opklaringen af flystyrtet.

/ritzau/Reuters