Rusland stopper byggeri af atomkraftværk i Tyrkiet

Arbejdet med at bygge Tyrkiets første atomkraftværk er gået i stå.

Det er det statslige russiske selskab Rosatom, som skal bygge det, men Rosatom har indstillet arbejdet, siger tyrkiske embedsmænd inden for energisektoren.

Byggestoppet kommer, samtidig med at krisen mellem de to lande fortsætter. Den brød løs, da tyrkiske kampfly i november skød en russisk jager ned i grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien.

Ifølge oplysningerne har Rosatom ikke ophævet kontakten på atomkraftværket, og det er da også en meget stor kontrakt, der er i spil.

Tyrkiet bestilte i 2013 værket med fire 1200 megawatt-reaktorer. Kontrakten har en værdi af 20 milliarder dollar, omkring 140 milliarder kroner.

Kontrakten har også en meget dyr kompensationsklausul, hvis nogen skulle få lyst til at løbe fra det aftalte, siger embedsmændene.

Men de siger også, at Tyrkiet er i gang med at vurdere, om andre end Rosatom kan tage opgaven.

Tyrkiet forsøger med det dyre projekt at komme væk fra den nuværende situation, hvor landet er næsten helt afhængigt af importeret energi.

Oprindeligt lovede Rosatom, at den første reaktor i byen Akkura i det sydlige Tyrkiet ville stå klar inden 2019. Men der har været bureaukratiske hindringer, og Ruslands økonomiske krise har også taget noget af tempoet ud af projektet.

Krisen med flyet, som blev skudt ned 24. november, har i forvejen medført flere problemer. Blandt andet har Rusland forbudt import af en række tyrkiske fødevareprodukter.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip