Rusland: Vi når at destruere Syrien-kemi til tiden

Det kan godt være, at tidsplanen for destruktionen af Syriens kemiske våben er skreddet, men Rusland mener stadig, at den internationale aftale med deadline 30. juni nok skal blive overholdt.

Det siger lederen af det russiske udenrigsministeriums afdeling for sikkerhed og nedrustning, Mikhail Uljanov, der kalder tidsplanen for "helt realistisk".

Han begrunder forsinkelsen med sikkerhedsanliggender ved vejen til havnebyen Latakia og utilstrækkelig teknisk støtte fra det internationale samfund, rapporterer nyhedsbureauet Interfax.

Udmeldingen kommer dagen efter, at USA's forsvarsminister, Chuck Hagel, udtrykte bekymring over, at Syrien er bagud med flytningen af materialer, der kan anvendes til fremstilling af kemiske våben.

Hagel sagde, at han har bedt Rusland udøve indflydelse på Syriens regime for at få det til at leve op til alle indgåede aftaler på området.

Der er rapporter om, at under fem procent af landets arsenaler af kemiske våben ind til videre er blevet afleveret ved den syriske havn, hvor et dansk fragtskib og et dansk krigsfartøj deltager i arbejdet med at transportere våbnene væk.

Kun to ladninger med omkring 16 ton hver, som bestod af kemiske våben af såkaldt kategori et, er blevet afskibet gennem Latakia i denne måned.

Omkring 700 ton farlige kemiske våben skulle have været sendt ud af Syrien senest ved nytåret - altså for en måned siden.

Det var USA og Rusland, som stod bag planen om at fjerne alle de kemiske våben fra syrisk jord. Det skete efter et kemisk angreb på en forstad til Damaskus sidste år.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip