Rusland vil ikke underskrive Ukraine-aftale

En repræsentant for Rusland, der sammen med tre EU-udenrigsministre har deltaget i forhandlingerne om en politisk løsning på krisen i Ukraine, nægtede at underskrive den aftale, de ukrainske parter nåede frem til fredag.

Det bekræfter den russiske diplomat, Vladimir Lukin. Han siger, at den russiske regering ikke er helt tilfreds med det endelige resultat.

- Visse spørgsmål er ubesvaret, konsultationerne vil fortsætte, det er en normal proces, forklarede Lukin, da han fredag eftermiddag landede i Moskva, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Sagen er, at vi ikke helt forstår, hvad vores rolle her er, sagde han.

Men kort efter udsendte det russiske udenrigsministerium en erklæring, hvori enhver aftale hilses velkommen, som kan sikre en fredelig løsning.

Det påpeges, at tre EU-udenrigsministre har underskrevet aftalen. Men at den russiske regering ikke har gjort det, skal ikke tolkes sådan, at "Rusland ikke ønsker et kompromis", hedder det.

Aftalen, der betyder etableringen af en overgangsregering, indskrænkning af præsident Viktor Janukovitjs magt, og præsidentvalg allerede i år, blev underskrevet ved en højtidelighed i præsidentbygningen.

Ud over Janukovitj selv skrev repræsentanter for oppositionen og udenrigsministrene fra de to EU-lande Tyskland og Polen under på aftaleteksten.

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, udtrykker tilfredshed med aftalen, men siger, at en vanskelig proces venter.

I Moskva opfordrer udenrigsminister Sergej Lavrov Ashton og EU til at fordømme de "radikale", der er ansvarlige for volden i Ukraine.

Aftalen kan svække Ruslands indflydelse i Ukraine. Præsident Janukovitj anses for at være pro-russisk, men han har nu mistet en række af sine magtbeføjelser, efter at parlamentet i Kijev, kort efter at aftalen var underskrevet, genindførte forfatningen fra 2004.

Det skete med meget stort flertal.

De tre EU-udenrigsministre, der har deltaget som mæglere i Kijev, er Frankrigs Laurent Fabius, Tysklands Frank-Walter Steinmeier og Polens Radoslaw Sikorski.

Fabius var ikke med i sidste fase. Han forlod Kijev fredag morgen for at rejse til Kina.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip