Rusland vil sende endnu en nødhjælpskonvoj til Ukraine

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at man har meddelt Ukraine, at man har til hensigt at sende endnu en humanitær konvoj til Ukraine.

- Vi sendte i går en officiel henvendelse til det ukrainske udenrigsministerium med informationer om vores hensigt om at forberede den næste konvoj med nødhjælp, siger Lavrov på et pressemøde.

Det sker, ugen efter at Moskva sendte sin første sending nødhjælp af sted. Det skete uden officiel tilladelse. En handling, der blev kritiseret af Vesten og Ukraine, som vurderer, at russerne bruger konvojen til at sende militære forsyninger til de prorussiske oprørere i det østlige Ukraine.

- Den humanitære situation bliver ikke forbedret. Den forværres. Vi ønsker at indgå en aftale om betingelserne for at sende endnu en konvoj af sted på den samme rute i de kommende dage, siger Sergej Lavrov.

Samtidig med Lavrovs udtalelse er der meldinger om kampe mellem ukrainske regeringsstyrker og prorussiske oprørere i et område nær grænsen til Rusland ved den ukrainske industriby Marjupol, skriver nyhedsbureauet AFP.

Også i byen Novoazovsk, der ligger omkring 45 kilometer vest for Marjupol, er der meldinger om kampe.

Fredag sendte Rusland 230 lastbiler med, hvad der hævdes at være 1800 ton nødhjælp, til den østukrainske by Lugansk, der kontrolleres af prorussiske oprørerne. Konvojen blev sendt af sted uden observatører fra Røde Kors.

Regeringen i Kijev og Vesten har fordømt hændelsen, og man frygter, at Rusland benytter lejligheden til at smugle våben ind til de prorussiske oprørere.

De russiske lastbiler returnerede til Rusland lørdag uden problemer.

Kampene i regionerne Lugansk og Donetsk mellem prorussiske oprørere og ukrainske regeringsstyrker har siden april kostet mere end 2200 mennesker livet.

/ritzau/Reuters