Ruslands naboer opruster deres forsvar

Mens mange af de europæiske lande skærer i deres forsvarsbudgetter, så poster flere lande i Østeuropa stigende summer i militæret som svar på urolighederne omkring Rusland.

Det viser en rapport fra Stockholms Internationale Fredsforskningsinstitut (Sipri), der er blevet offentliggjort mandag, og som gennemgår verdens militærbudgetter.

- Krisen i Ukraine har ændret fundamentalt på sikkerhedssituationen i Europa, men indtil videre er indvirkningen på de militære udgifter tydeligst i lande, der grænser op til Rusland. Andre steder foretages der stadig besparelser, siger Sipri-forsker Sam Perlo-Freeman i en pressemeddelelse.

Polens forsvarsudgifter steg med 13 procent sidste år, og i år ventes landets militærbudget at stige med yderligere 19 procent.

Også de baltiske lande vil opruste betragteligt i 2015. Estlands forsvarsbudget er beregnet til at stige med over syv procent, mens de litauiske udgifter til forsvaret ventes at vokse voldsomt med 50 procent.

Ukraine, der i 2014 har været plaget af krisen i den østlige del af landet, øgede sit forsvarsbudget med 23 procent sidste år. Regeringen i Kijev, USA og EU beskylder Rusland for at være en aktiv del af oprøret i Østukraine, hvilket russerne adskillige gange har afvist.

Sidste år voksede Ruslands militærudgifter 8,1 procent til 84,3 milliarder dollar. Dermed har landet det tredjestørste forsvarsbudget i verden efter USA og Kina.

Både Ukraine og Rusland ventes at øge deres forsvarsbudgetter i år.

Ser man på hele verden, faldt de samlede militærudgifter i 2014 med 0,3 procent i forhold til 2013.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip