Ruslands parlament lukker for intervention i Ukraine

Overhuset i Ruslands parlament i Moskva har besluttet, at præsident Vladimir Putin ikke længere har parlamentarisk grønt lys til en eventuel militær intervention i nabolandet Ukraine.

Det er i Ukraine, at regeringen forsøger at nedkæmpe prorussiske oprørere, der i den østlige del af landet fører kampagne for at slippe fri af centralstyret i hovedstaden Kijev.

Parlamentet i Moskva, Ruslands hovedstad, gav ellers i marts præsident Putin beføjelser til at intervenere militært i Ukraine, hvis han finder det nødvendigt.

Det var Putin selv, der dengang anmodede om at få parlamentets opbakning.

Men nu må han altså ikke længere bruge denne beføjelse, og det skyldes, siger en af de ledende parlamentarikere ifølge nyhedsbureauet Reuters, at parlamentet vil udvise velvilje og bidrage til at fremme fredsbestræbelserne i Ukraine.

- Præsidenten har tilstrækkeligt med midler i forfatningen og forbundslovene til effektivt at påvirke situationen i Ukraine, siger Viktor Oserov, som er leder af Forbundsrådets Sikkerhedskomite.

Han siger dog også, at forsamlingen hurtigt kan give Putin beføjelsen tilbage, hvis det bliver nødvendigt.

- Men jeg håber, at det ikke bliver nødvendigt, tilføjer han.

Kun én parlamentariker stemte imod, mens 153 stemte for.

Medlemmerne af Ruslands parlament gør meget sjældent noget, der ikke er på linje med Putins afstukkede kurs. Efter afstemningen spurgte formanden for overhuset den parlamentariker, der stemte imod, om han ved et uheld havde trykket på den forkerte knap.

Det russiske nyhedsbureau Itar-Tass skriver, at overhusets beslutning får effekt fra det tidspunkt, hvor den blev vedtaget.

Den er altså gældende fra nu af.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip