Ruslands tidligere premierminister Primakov er død

Ruslands tidligere premierminister og udenrigsminister Jevgenij Primakov er død, 85 år gammel. En talsmand fra Kreml siger, at præsident Vladimir Putin har fået besked om hans død, og at han er dybt berørt.

Primakov blev født i den ukrainske hovedstad, Kijev, i 1929, men voksede op i Tbilisi, som er Georgiens hovedstad. Han huskes særligt for at forhandlede på Ruslands vegne under den første golfkrig i starten af 1990'erne.

Senere, som premierminister, fik han ros for at genoprette stabilitet efter årevis med kaos, men liberale beskyldte ham for at være for sløv med økonomiske reformer. Han måtte gå fra posten i maj 1999.

Oprindeligt var han uddannet i arabisk i Moskva i 1953, og han blev efterfølgende korrespondent for statslig radio og tv i blandt andet Mellemøsten.

Han gik for alvor ind i politik i 1988 og var formand for parlamentet i 1989-90.

Han spillede en fremtrædende rolle i de mislykkede bestræbelser på at afværge Golfkrigen i 1991, da den daværende sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov sendte ham til Bagdad for at forhandle med Iraks leder Saddam Hussein.

Da Sovjetunionen kollapsede, blev Primakov chef for den udenlandske efterretningstjeneste SVR, og han blev udnævnt til udenrigsminister i januar 1996.

Internationalt blev han anset som en hård hund, men han vandt respekt fra kolleger såsom den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright under forhandlingerne om en udvidelse af Nato.

Daværende præsident Boris Jeltsin udnævnte Primakov som premierminister i september 1998, hvor han blev set som et kompromis for at hjælpe med at lette på de politiske spændinger.

Primakov indikerede, at han ville forsøge at blive præsident under valget i 2000, men droppede planerne, da den nuværende præsident, Vladimir Putin, vandt tilslutning.

Den tidligere premierminister har senere ledet en lobbyvirksomhed og modtaget respekt for sin rolle som en af Ruslands førende, ældre statsmænd, skriver AFP.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip