Ruslands trues af nye sanktioner efter oprørsvalg

Rusland kan stå over for nye sanktioner fra EU, efter Moskva har støttet weekendens valg i de oprørskontrollerede dele af Ukraine, advarer Tyskland.

De "såkaldte valg" i regionerne Donetsk og Lugansk var ulovlige og forværrer krisen i Ukraine, siger Steffen Seibert, som er forbundskansler Angela Merkels talsmand.

Rusland valgte trods appeller fra EU og USA at give sin helhjertede støtte til de prorussiske separatisters selvbestaltede valg søndag.

Regeringen i Kijev betegner afstemningerne i Donetsk og Lugansk som en farce og helt igennem ulovlige.

Samme synspunkt har den tyske regering, lader Seibert forstå om valgene i de to områder.

- De har ingen lovlig relevans og bidrager ikke til at stabilisere situationen eller til at styrke Ukraines territoriale integritet, påpeger han.

Seibert betegner det som uforståeligt, at Rusland kunne støtte separatistvalgene.

Han siger, der er nye rapporter om, at Rusland er i gang med nye leverancer af våben og mandskab til oprørerne, og at en kolonne af lastbiler har bevæget sig fra Rusland ind i Ukraine uden forhåndsaftale med regeringen i Kijev.

- Disse er alle initiativer, som udelukker en hurtig ophævelse af sanktionerne. Hvis situationen forværres, så kan det blive nødvendigt at overveje at forstærke sanktionerne, understreger han.

Tyskland mener, at Rusland med sin opførsel arbejder imod Minsk-aftalen mellem konfliktens parter, hvor Ruslands præsident, Vladimir Putin, har lovet at støtte et samlet Ukraine.

EU og USA har på grund af Ruslands rolle i den ukrainske konflikt siden foråret flere gange skærpet de økonomiske sanktioner over for Moskva. Det har ramt fremtrædende embedsmænd og Putin-støtter og har vist sig at have betydelige konsekvenser for den russiske økonomi.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip