Rusmiddel-ekspert kalder studiedoping alvorligt

09/04/2016 16:35

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Koffeinpiller købt på nettet og ulovligt anskaffet adhd-medicin.

Op mod hver tiende studerende bruger medicin og stoffer for at klare sig igennem de lange arbejdsuger med både fuldtidsstudium og studiejob. Det viser en undersøgelse fortaget af juristernes og økonomernes fagforening, Djøf.

Lederen af Stofrådgivningen, Trine Ry, kalder det "relativt alvorligt", når studerende ordinerer receptpligtigt medicin til sig selv.

- Jeg tror, at der er tale om studerende, der er opsat på at have kontrol over alle livets facetter, og de bruger altså de her stoffer til at yde det allerbedste. Men der er nogle ret store sundhedsmæssige risici, når det ikke er udskrevet af lægen, siger Trine Ry.

Blandt andet er der ved et misbrug risiko for at udvikle psykoser, angst og paranoide reaktioner.

Undersøgelsen viser, at otte procent af medlemmerne i Djøf Studerende tager præstationsfremmende stoffer under studiet.

Dansk Magisterforening er i en tilsvarende undersøgelse kommet frem til, at 6,5 procent af deres studerende medlemmer har gjort det samme.

Det er blandt andet præstationsfremmere som koffeinpiller og adhd-medicinen Ritalin samt det opkvikkende modafinil og beroligende betablokkere, de studerende bruger.

- Vi kommer ikke til at se, at de her studerende bliver afhængige, som vi ser det i misbrugssystemet, siger Trine Ry.

- De fleste er pligtopfyldende og stræbsomme studerende, som vil gøre rigtig meget for at nå i mål, og som bruger det som et led i at opnå større kontrol i livet, siger hun.

Selv om de studerende føler sig pressede, mener uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs ikke, at der skal skrues ned for de faglige krav på landets uddannelser.

- Man må derimod se på, hvad det er for nogle krav de unge i øvrigt stiller til sig selv og deres liv. Her tænker jeg på alle de ting, man som ung universitetsstuderende gerne vil ved siden af sine studier.

Ulla Tørnæs vil nu gå i dialog med universiteter og uddannelsesinstitutioner om problemet med de studerendes brug af præstationsfremmende stoffer.

- Jeg har brug for at vide mere om omfanget. Og derfor vil jeg i den løbende dialog, som ministeriet har med universiteterne, bede dem om at forholde sig til problemstillingen, siger hun.

/ritzau/