Russisk boykot kan koste dansk landbrug 3,5 milliarder

Ruslands stop for import af fødevarer fra Danmark kan koste landbruget cirka 3,5 milliarder kroner i tabt eksport. Det vurderer Landbrug og Fødevarer ud fra en liste over berørte produkter, som netop er offentliggjort af regeringen i Moskva.

- Det er klart, at sanktionerne er alvorlige, og de rammer stort set alle typer af fødevarer, siger Søren Gade, administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer, i en pressemeddelelse.

- Derfor håber vi, at der kan findes en politisk løsning på konflikten mellem Rusland og den øvrige verden så hurtigt som muligt til gavn for alle parter, tilføjer han.

Ifølge Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, vil landet stoppe al import af frugt, grønt, kød, fisk, mælk og mejeriprodukter fra USA og EU, Australien, Canada og Norge. Forbuddet vil foreløbig løbe i et år og træder i kraft øjeblikkeligt.

Hos Landbrug og Fødevarer frygter man dog ikke for, at de danske virksomheder skal brænde inde med hverken kød eller grønt.

- Danske fødevarevirksomheder er generelt gode til at finde nye markeder. Hvis Rusland lukker for import, betyder det jo ikke, at vi skal smide varerne ud, siger Søren Gade.

Han tror, at de danske virksomheder kan finde afsætningsmuligheder andre steder i verden, blandt andet på vækstmarkederne i Asien, hvor efterspørgslen efter danske fødevarer ifølge landbrugsorganisationen er stor.

- Men det er klart, at på den korte bane er der en risiko for, at det vil påvirke verdensmarkedspriserne på de berørte varer, siger Søren Gade.

I forvejen har Rusland lukket for import af svinekød fra EU på grund af risikoen for svinepest.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik for 2013 udgjorde vareeksporten til Rusland sidste år 11,8 milliarder kroner. Eksporten af fødevarer udgjorde ifølge Danmarks Statistik alene 4,9 milliarder kroner.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip