Russisk minister griber chancen for at uddele øretæver

Forholdet mellem Rusland og USA er iskoldt i øjeblikket som følge af den fastfrosne konflikt i Ukraine.

Det fremgik også klart af en international konference i Paris, hvor 26 lande, deriblandt Danmark og USA, mandag diskuterede bekæmpelsen af Islamisk Stat.

Her greb den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, chancen for at uddele en omgang verbale øretæver - uden at nævne navne - men med uomgængelig adresse til Washington.

- I forbindelse med Libyen lukkede nogle af de tilstedeværende i dette rum deres øjne for opblomstringen af ekstremister i kampen for at vælte Muammar Gaddafi, og de valgte tilmed at sende våben til dem og gik i krig på deres side, lød det fra Lavrov.

Efter en gennemgang af blandt andet USA's - ifølge Lavrov forfejlede - håndtering af krisen i Syrien, gennemgik han invasionen i Irak.

- Håndteringen af situationen i Irak efter Saddam Hussein var groft forfejlet, og den så fuldstændig bort fra realiteterne og traditionerne i det gamle land, siger Lavrov.

Svadaen fra den drevne udenrigsminister sluttede med en opfordring til at lytte en anden god gang.

- Vi er ikke her i dag for at uddele skyld. Jeg nævnte alt dette udelukkende, fordi det er afgørende vigtigt at lære en lektie fra alle fortidens fejl. Ingen er perfekt, siger Sergej Lavrov.

Rusland tilsluttede sig erklæringen fra konferencen i Paris sammen med de øvrige 25 lande og tre internationale organisationer: FN, EU og Den Arabiske Liga.

Den russiske udenrigsminister understregede, at Rusland allerede støtter kampen mod Islamisk Stat militært.

Samtidig appellerede Lavrov til, at man i FN's Sikkerhedsråd tager fat ved roden af ekstremismen og terrorismen.

- Det er nødvendigt, at vi får en ærlig diskussion af de tidligere kriges og interventioners efterfølgende forgreninger, årsagerne til låste forhandlinger og meget gamle stridspunkter, deriblandt manglen på gennembrud i Det Arabiske Fredsinitiativ, siger Sergej Lavrov.

/ritzau/

 

Dagens Gossip