Russisk missil rammer NATO-land: "Krisesituation opstået"

Skrevet af Mathias Nielsen

15/11/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Russisk missil har angiveligt ramt NATO-territorie.

Dagens topnyheder

Polens premierminister Mateusz Morawiecki har indkaldt ministerrådets udvalg for national sikkerhed og forsvarsanliggender til et hastemøde.

Regeringens talsmand Piotr Müller har fortalt journalister om "krisesituationen" med en appel om ikke at offentliggøre ubekræftede oplysninger omkring situationen for nuværende.

Tirsdag indledte Rusland et massivt missilangreb på ukrainsk territorium, som grænser op til Polen, som jo er et NATO-land.

Letlands forsvarsminister Artis Pabriks har i et tweet fordømt en episode, hvor russiske missiler påstås at have ramt NATO-område i Polen ved byen Przewodow i forbindelse med bombardement af ukrainsk territorie.

Derfor kan man på nuværende ikke tidspunkt sige, om der er tale om en bevidst eller ubevidst handling endnu.

Årsagen til at situationen er alvorlig, er at der i NATO-traktatens artikel 5 står skrevet, at et angreb på ét NATO-land er et angreb på hele NATO. Derfor kan man frygte, at denne begivenhed i værste fald kan resultere i en direkte konflikt mellem NATO og Rusland.

Også fra Estland kommenteres der nu forlydender om, at Polen er blevet ramt af russiske missiler. Det skriver Estlands udenrigsministerium på Twitter. 

- De seneste nyheder fra Polen er særdeles bekymrende. Vi er i tæt dialog med Polen og andre allierede. Estland er klar til at forsvare hver eneste tomme af NATO's territorium. Vi er i fuld solidaritet med vores nære allierede Polen, lyder det.