Russisk økonomisk krise kan ramme dansk erhvervsliv

EU's sanktioner mod Rusland er ikke det, der kan knække halsen på dansk eksport til landet. Derimod er det den skrantede russiske økonomi med faldende aktiekurser på børsen i Moskva og en svækket rubel, der kan betyde nedgang i eksporten.

Det vurderer Dansk Industris (DI) afsætningschef, Peter Thagesen. Han mener, at de sanktioner, der er vedtaget hidtil i EU, ikke er noget, der rammer europæiske virksomheder og deres muligheder for at drive forretning i Rusland.

- Den væsentligste betydning lige nu er den økonomiske krise, som er ved at bide sig fast. Det skaber usikkerhed, både blandt virksomhederne og blandt russerne, siger Peter Thagesen.

- Alt andet lige må man forvente, at efterspørgslen på det russiske marked falder. Og det kommer også til at berøre danske virksomheder, siger han.

Oveni kan russerne gøre det vanskeligt for udenlandske virksomheder at afsætte deres varer i landet.

- De russiske myndigheder kan være meget bureaukratiske. Lige nu er der store problemer med at få eksporteret svinekød til Rusland, siger Peter Thagesen.

Russerne selv har forklaret det syv uger lange importstop for europæisk svinekød med et fund af svinepest i Litauen. Normalt ville et sådant fund ikke ramme de EU-lande, der ikke har haft udbrud af svinepest.

Men situationen gør, at Rusland fastholder et totalt forbud mod import af svinekød fra samtlige 28 EU-lande. Og krisen koster de danske landmænd millioner af kroner hver dag.

- Russerne er verdensmestre i at bruge chikane-instrumentet. Og man kan godt være bekymret for, at russerne begynder at bruge endnu mere, end de plejer, siger Peter Thagesen.

Rusland er Danmarks 13. største eksportmarked. Det er mest fødevarer, de danske virksomheder sælger til russerne. Eksporten løber årligt op i 12 milliarder kroner.

Danske virksomheder skal senere fredag til informationsmøde om situationen i Rusland og Ukraine. Det er den politiske situation og forretningsmulighederne i landene, der vil være i fokus. Mødet holdes i Udenrigsministeriet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip