Russisk rumfartøj er nu brændt op i Jordens atmosfære

Et ubemandet russisk rumfartøj er natten til fredag brændt op i Jordens atmosfære. Det oplyser det russiske rumagentur Roscosmos fredag morgen.

Rumkapslen, som 28. april blev sendt ud i rummet med tre ton forsyninger til Den Internationale Rumstation, ISS, gik ud af kredsløb ved 4-tiden i nat, hvor Progress M-27M, som er navnet på fartøjet, befandt sig over Stillehavet.

Det var ventet, at rumfartøjet ville brænde op, når det i høj hastighed ramte atmosfæren, men enkelte vragdele kan have ramt havoverfladen.

- Kun få og små dele kan nå Jordens overflade, lød det tidligere torsdag fra Roscosmos.

Tabet af forsyningsrumfartøjet er et tilbageslag for den russiske rumfartsindustri, som har været ramt af flere uheld og fejl i de senere år - blandt andet tab af dyre satellitter og af et forsyningsrumskib i 2011.

Roscosmos har bebudet, at en undersøgelse af flystyrtet er undervejs. Rusland har fløjet moduler og last med 62 Progress-rumfartøjer til Den Internationale Rumstation. To af missionerne er mislykkedes.

Progress M-27M blev opsendt den 28. april fra rumfartscentret Baikonur i Kasakhstan med en Sojus-2.1a raket. Men det stod pludseligt klart, at rumfartøjet var gået ind i et uventet kredsløb, og kommunikationen til det gik tabt.

Det har kostet omkring 341 millioner kroner at få fartøjet ud i rummet. Den næste levering af forsyninger til ISS er planlagt til den 19. juni.

Russiske medier har tidligere skrevet, at en analyse har vist, at missionen til Den Internationale Rumstation gik skævt på grund af en fejl i løfteraketten. Den forklaring er dog ikke bekræftet officielt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip