Russisk udenrigsminister øjner håb for ukrainsk fred

Efter fredagens langvarige forhandlinger i Kreml mellem lederne fra Rusland, Frankrig og Tyskland er der grobund for en fredsaftale med Ukraine, lyder det optimistisk fra den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.

- Samtalerne fortsætter. Vi mener, der er god grund til at være optimistisk og tror på, at det er muligt at finde en løsning på konflikten, siger udenrigsministeren lørdag ifølge nyhedsbureauet AFP i sin tale på den årlige sikkerhedskonference i München.

Her lover Lavrov, at Rusland er klar til at garantere for en ny fredsplan, hvis Ukraine og de prorussiske separatister, som han kalder repræsentanterne for folkerepublikkerne Donetsk og Lugansk, enes om at genoplive sidste efterårs Minsk-aftale.

Men i samme ombæring advarer Sergej Lavrov de vestlige lande mod at "pumpe Ukraine fuld af våben".

- Dette vil kun forværre tragedien i Ukraine, lyder det fra den russiske udenrigsminister, som var på talerstolen i den sydtyske by umiddelbart efter den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der heller ikke tror på, at våbenleverancer er det rigtige svar.

USA overvejer ifølge amerikanske medierapporter at forsyne regeringsstyrkerne i Ukraine med våben. Iagttagere vurderer, at USA vil begynde våbenleverancerne, hvis de igangværende forhandlinger ikke fører til resultater.

Lavrov beskylder i München USA og de tilstedeværende amerikanere i skikkelse af blandt andre vicepræsident Joe Biden og senator Lindsey Graham for at være skyld i spændingerne mellem Rusland og Vesten.

For det er ikke krisen i Ukraine, der ifølge udenrigsministeren er skyld i det dårlige forhold, men USA's ønske om at ville dominere den internationale politik.

- De seneste måneders udvikling har underbygget vores advarsler, siger udenrigsministeren ifølge nyhedsbureauet dpa og minder om den brandtale, som hans præsident, Vladimir Putin, holdt på samme konference i 2007.

Dengang advarede Putin om, at det trak op til en ny kold krig, fordi USA gik efter at opnå et verdensherredømme. Beskyldninger, som Lavrov lørdag gentager.

- Vi ønsker at tale på lige fod - uden ultimatummer og trusler, siger han ifølge dpa og understreger:

- Verden står ved et vendepunkt. Spørgsmålet er, om I ønsker at have en sikkerhedsarkitektur med, uden eller imod Rusland.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip