Russiske handelssanktioner rammer Carlsberg

Bryggerigiganten Carlsberg skruer ned for forventningerne til 2014 på grund af krisen i Rusland. Det oplyser koncernen i sit halvårsregnskab.

Det sker, selv om Carlsberg har bryggerier i Rusland og brygger med lokale råvarer. Men krisen rammer russerne og deres forbrug, og derfor skærer de ned på indkøbet af øl.

Alene i første halvår er der blevet solgt seks til syv procent mindre øl på det russiske marked - og der følger Carlsberg sine konkurrenter.

På trods af handelskrisen med det russiske marked vil Carlsberg fortsat investere i Østeuropa. Det fastslår koncernchef Jørgen Buhl Rasmussen.

- I Østeuropa gør vores hold et fremragende job med at afbøde virkningerne af de aktuelle markedsudfordringer, siger koncernchefen.

- Desværre vil de østeuropæiske ølmarkeder blive påvirket yderligere, da forbrugerne står over for større udfordringer - og dette vil påvirke koncernens overskud negativt i år, siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Situationen er så alvorlig i region Østeuropa - både i Ukraine og Rusland - at det er nødvendigt at tage nogle hårde beslutninger, siger Jørgen Buhl Rasmussen på en telekonference. Der vil blive grebet ind med indgreb både på logistik, salg og produktion.

- Der vil komme bryggerilukninger, siger koncernchefen ifølge Ritzau Finans.

Jørgen Buhl Rasmussen vil ikke kommentere det yderligere, men komme med en meddelelse, når detaljerne er endeligt besluttet.

Faldet på det russiske marked skyldes usikkerhed omkring landets økonomi, der er i en svag gænge. Og så blev salget også ramt af dårligt vejr - specielt i juni, skriver Carlsberg i regnskabet.

Den danske bryggerigigants markedsandel på det russiske marked faldt også en smule i halvåret sammenlignet med halvåret i 2013. Faldet var på 1,2 procentpoint og er nu på 37,4 procent af markedet.

Og salget i Ukraine lider. Ølmarkedet faldt med 10 procent - og det skyldes den usikre situation i landet plus en stigning i skatten på øl på 43 procent, skriver Carlsberg i regnskabet.

Hele Carlsberg kommer ud af de første seks måneder af 2014 med et overskud før skat på 3,2 milliarder kroner mod 3,1 milliarder kroner for halvåret i 2013.

Omsætningen steg fra omkring 31,8 milliarder kroner i første halvår af 2013 til over 32 milliarder kroner i de første seks måneder af i år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip