Russiske handelssanktioner rammer Carlsberg som boomerang

Bryggerigiganten Carlsberg skruer ned for forventningerne til 2014 på grund af krisen i Rusland. Det oplyser koncernen i sit halvårsregnskab.

Det sker, selv om Carlsberg har bryggerier i Rusland og brygger med lokale råvarer. Men krisen rammer russerne og deres forbrug, og derfor skærer de ned på indkøbet af øl.

Alene i første halvår er der blevet solgt seks til syv procent mindre øl på det russiske marked - og der følger Carlsberg sine konkurrenter.

På trods af handelskrisen med det russiske marked vil Carlsberg fortsat investere i Østeuropa. Det fastslår koncernchef Jørgen Buhl Rasmussen.

- I Østeuropa gør vores hold et fremragende job med at afbøde virkningerne af de aktuelle markedsudfordringer, siger koncernchefen.

- Desværre vil de østeuropæiske ølmarkeder blive påvirket yderligere, da forbrugerne står over for større udfordringer - og dette vil påvirke koncernens overskud negativt i år, siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Faldet på det russiske marked skyldes usikkerhed omkring landets økonomi, der er i en svag gænge. Og så blev salget også ramt af dårligt vejr - specielt i juni, skriver Carlsberg i regnskabet.

Den danske bryggerigigants markedsandel på det russiske marked faldt også en smule i halvåret sammenlignet med halvåret i 2013. Faldet var på 1,2 procentpoint og er nu på 37,4 procent af markedet.

Og salget i Ukraine lider. Ølmarkedet faldt med 10 procent - og det skyldes den usikre situation i landet plus en stigning i skatten på øl på 43 procent, skriver Carlsberg i regnskabet.

Hele Carlsberg kommer ud af de første seks måneder af 2014 med et overskud før skat på 3,2 milliarder kroner mod 3,1 milliarder kroner for halvåret i 2013.

Omsætningen steg fra omkring 31,8 milliarder kroner i første halvår af 2013 til over 32 milliarder kroner i de første seks måneder af i år.

/ritzau/