Russiske havarieksperter søger efter årsag til styrt

Russiske havarieksperter er mandag i gang med at undersøge vraget af en nedstyrtet Boeing 737 i håb om at finde frem til årsdagen til ulykken, der søndag kostede 50 mennesker livet i byen Kasan.

Flytragedien har øget bekymringerne for flysikkerheden i Rusland, som er ved at forberede vinter-OL i Sotji ved Sortehavet i februar næste år.

Indbyggere i Kasan tørrede tårer væk fra øjnene, da de mandag nedlagde blomster i lufthavnen, hvor flyet styrtede ned.

Kasan, der er hovedstad i Tatarstan, er et af de steder, hvor Ruslands holder VM i fodbold i 2018.

Flyet var lettet fra Domodedovo-lufthavnen i Moskva. Men da det skulle lande i Kasan ved Volga-floden 725 kilometer øst for den russiske hovedstad, gik det galt i tredje landingsforsøg.

- Flyet styrtede bare ned. Det var næsten et lodret fald, siger den russiske transportminister Maksim Sokolov.

Men han understreger, at de videooptagelser, som findes af styrtet, er af meget dårlig kvalitet, og at man ikke kan vide noget med sikkerhed, før flyets sorte bokse bliver fundet.

- De bud, vi hører på årsagen til styrtet på nuværende tidspunkt, er en pilotfejl - eller fejl ved udstyret, siger Aleksander Poltinin, en ledende haveriekspert.

- Det kan tage uger at identificere de omkomne, da vraget er spredt over et meget stort område, understreger han.

Flyet fløj for det regionale flyselskab Tatarstan Airlines.

Flysikkerheden er berygtet i Rusland og de tidligere sovjetrepublikker, hvor antallet af flystyrt er næsten tre gange over det gennemsnitlige på globalt plan, viser tal fra 2011 fra den Internationale Lufttransport Sammenslutning, Iata.

I sovjetæraen havde Aeroflot praktisk talt monopol på al flytransport, men efter Sovjetunionens sammenbrud er mange små selskaber dukket op.

Myndighederne har givet uerfarne piloter og dårlig vedligeholdelse af flyene hos de mange små selskaber skylden for det relativt store antal flystyrt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip