Russiske lastbiler ruller ind i Ukraine

I alt 70 russiske lastbiler med nødhjælp har fredag sidst på formiddagen fredag krydset grænsen til Ukraine, oplyser et øjenvidne til nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig siger en ukrainsk regeringskilde til det ukrainske nyhedsbureau Interfax, at de russiske lastbiler har krydset grænsen uden tilladelse fra regeringen i Kijev og uden aftale om eskorte fra Internationalt Røde Kors (ICRC)

- Kolonnen begyndte at bevæge sig på egen hånd og uden billigelse fra den ukrainske side og uden ledsagelse af Røde Kors, siger kilden.

Internationalt Røde Kors bekræfter, at det ikke deltager, fordi det ikke har modtaget "tilstrækkelige sikkerhedsgarantier" fra de stridende parter, siger en talskvinde, Victoria Sotikova, til nyhedsbureauet AFP.

Hun repræsenterer ICRC i Moskva

- Vi er ikke en del af konvojen på nogen måde, siger hun.

Den russiske lastbilkolonne ledsages af en mindre gruppe prorussiske oprørere og har sat kursen mod Lugansk, der ligger godt 20 kilometer fra grænsen.

I Lugansk har der de seneste uger været voldsomme kampe mellem den ukrainske hær og prorussiske oprørere, og der meldes om heftig artilleribeskydning natten til fredag.

- Alle undskyldninger for at forsinke afsendelsen af hjælpen ... er udtømt. Den russiske side har besluttet at handle, hedder det i en erklæring fra det russiske udenrigsministerium.

Ministeriet advarer mod ethvert forsøg på at stoppe nødhjælpskolonnen.

En talsmand for Kreml siger til nyhedsbureauet RIA, at præsident Vladimir Putin er blevet informeret om, at lastbilkolonnen har sat sig i bevægelse.

280 lastbiler med nødhjælp har holdt stille på den russiske side af grænsen i en uge, mens Rusland og Ukraine har skændtes om betingelserne for at sende de hvidmalede køretøjer ind.

Ukraine frygter, at Rusland vil benytte nødhjælpstransporterne til at smugle våben ind til oprørerne, der er under voldsomt pres fra den ukrainske hær.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip