Russiske soldater omringer Krim-lufthavn

Russiske soldater i kampuniformer og hjelme har omringet en militær lufthavn på den ukrainske halvø Krim blot timer efter, at en anden lufthavn i området blev belejret af en bevæbnet prorussisk gruppe.

De russiske soldater siger, de vil forhindre militante i at flyve ind, rapporterer det russiske nyhedsbureau Interfax. Soldaterne støttes af pansrede køretøjer.

Ukraines indenrigsminister fordømmer belejringen af de to lufthavne, og ministeren kalder de to aktioner for en bevæbnet besættelse, skriver Interfax.

De væbnede russiske styrker har taget opstilling i udkanten af lufthavnen i byen Sevastopol, hvor den russiske flåde har en base.

Militære kilder siger til Interfax, at de har taget opstilling ved lufthavnen Belbek for at forhindre "kampfolk" i at lande i lufthavnen.

Aktionen sker blot timer efter, at bevæbnede mænd indtog den civile lufthavn i Krims hovedby Simferopol.

Men de forlod hurtigt stedet igen, og den største lufthavn på Krim fungerer fredag morgen igen normalt.

En journalist fra nyhedsbureauet AFP har bekræftet, at adgangen til lufthavnen er åben og passagerer tjekker ind til deres afgange.

En gruppe på godt 10 bevæbnede mænd kan fortsat ses opholde sig uden for lufthavnsområdet.

Lufthavnens talsmand Igor Stratilati fortæller, at de gennemsøgte lufthavnen ud fra en formodning om, at der i løbet af natten var blevet fløjet soldater ind fra den ukrainske hær.

Efter at have konstateret, at der ikke var nogen enheder fra hæren, undskyldte de bevæbnede mænd og trak sig tilbage, fortæller han ifølge al-Jazeera.

Torsdag trængte uniformerede prorussiske aktivister ind i halvøens lokalparlament og i den regionale regerings hovedkvarter.

Det prorussiske flertal på Krim har udtrykt ønske om at blive en del af Rusland, efter oppositionen i sidste uge afsatte Ukraines præsident, Viktor Janukovitj.

Krim udgør den sidste store bastion i Ukraine for modstanden mod det nye styre.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip