Ryanair vil have den danske model for EU-domstol

Fagbevægelsens mulige blokade mod det irske flyselskab Ryanair i Københavns Lufthavn kan munde ud i et blodigt slag om hele den danske arbejdsmarkedsmodel ved EU-Domstolen.

Hvis den danske arbejdsret blåstempler en sympatiblokade mod Ryanair, agter selskabet nemlig at føre sagen videre i EU-systemet, understreger selskabets topledelse i et interview med DR Nyheder.

- Hvis den danske arbejdsret når frem til, at en sympatiblokade mod Ryanair vil være lovlig, så vil vi forsøge at få EU-Domstolen til at behandle sagen, siger selskabets næstkommanderende, kommerciel direktør David O'Brien, til DR Nyheder.

- Og domstolen kan nå frem til, at den danske model ganske enkelt ikke er i overensstemmelse med EU-reglerne, hvilket vi jo mener, fortsætter han.

Arbejdsretten i Danmark er i disse uger i gang med at hastebehandle spørgsmålet om, hvorvidt irske Ryanair lovligt kan udsættes for sympatiblokade fra en række LO-forbund i Københavns Lufthavn, hvis de nægter at tegne overenskomst med Flyvebranchens Personaleunion (FPU) for det flyvende personale i Danmark.

Ved en sympatiblokade må medlemmer af LO-forbund ikke udføre arbejde for Ryanair, der dermed ikke kan få håndteret bagage, leveret brændstof eller catering, når de efter planen åbner deres base med fly og mandskab i København 26. marts.

Sympatikonflikter er en indgroet del af den danske arbejdsmarkedsmodel. Men det vil være i dyb strid med EU-reglerne, hvis Ryanair rammes af en sådan, mener selskabets personaledirektør, Eddie Wilson, der uddyber synspunktet:

- Den danske model, hvor man dybest set kan afpresse folk til at indgå kollektive aftaler, de ikke ønsker, og bogstaveligt talt ødelægge folks forretning, er helt sikkert ikke i overensstemmelse med EU-reglerne, siger Eddie Wilson til DR.

Han understreger, at Ryanair vil gå langt og bruge mange penge på advokater for at få ret.

LO's advokat, Peter Nisbeth, der repræsenterer fagbevægelsen i den aktuelle sag i Arbejdsretten, ser Ryanairs udmelding som en ukonkret trussel. Skulle det ende med, at EU-Domstolen rent faktisk tager sagen op, tror han dog på medvind til den danske model.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip