Ryanairs topchef vil klage til EU over Arbejdsrettens dom

Ryanairs øverste chef, Michael O'Leary, er rasende.

For modstanden i Danmark mod flyselskabet er "bizar" og "ulovlig", mener han, efter at Arbejdsretten onsdag fastslog, at Flyvebranchens Personale Union (FPU), der organiserer kabinepersonalet i Københavns Lufthavn, lovligt kan indlede konflikt mod det irske luftfartsselskab.

Derfor vil han klage til EU over Danmark, skriver Berlingske.

- Vi vil klage over dommen i Arbejdsretten, formentlig både direkte til EU-Domstolen og til EU-Kommissionen og bede dem indlede en sag mod Danmark for traktatbrud, siger Michael O’Leary til avisen.

Ifølge ham skader dommen mod Ryanair arbejdskraftens og serviceydelsers fri bevægelighed. Rettigheder, som er traktatfæstet i alle EU-lande.

Michael O'Leary oplyste ifølge Berlingske onsdag over telefonen, at dommen kun forelå på dansk, og at han derfor ventede på en gennemgang af den fra Ryanairs advokat i Danmark.

Dog var han ikke i tvivl om, at flyselskabet vil indgive en klage til EU-Kommissionen for at sikre, "at et land, som har sagt ja til fri bevægelighed af arbejdskraft, også kommer til at leve op til det."

- Og hvordan skal man kunne have fri bevægelighed, når Ryanairs konkurrenter kan blokere Ryanairs fly? Dommen viser, hvordan den danske model er fuldstændig slået fejl, siger topchefen til Berlingske.

Arbejdsrettens afgørelse onsdag betyder, at det er lovligt for fagbevægelsen at konflikte mod Ryanair, så længe Ryanair afviser at forhandle dansk overenskomst.

I en pressemeddelelse oplyste Ryanair, at man som en konsekvens vil droppe basen i København og i stedet benytte fly, der har udgangspunkt i nærliggende lufthavne.

Over for Berlingske udtrykker EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager umiddelbar tilfredshed med dommen i den danske arbejdsret.

Typisk vil sager i EU-systemet kunne tage år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip