Rygte: Danmark vil bidrage yderligere til kampen mod Islamisk Stat

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holder pressemøde fredag klokken 12.30 vedrørende dansk bidrag til bekæmpelse af den islamistiske oprørsgruppe Isil, oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er endnu uklart, hvad det danske bidrag kommer til at bestå af.

Ifølge TV2 News har den danske regering været i dialog med USA om at bidrage med F16-jagere i de igangværende bombninger af oprørsgruppen, der har udråbt et kalifat under navnet Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak og dele af Syrien.

Danmark bidrager i øjeblikket med et transportfly til den USA-ledede koalitions indsats mod Islamisk Stat - en indsats, der hidtil har koncentreret sig om det nordlige Irak, men som USA i weekenden bragte ind på syrisk territorium.

Natten til tirsdag udførte USA med støtte fra Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Jordan, Bahrain og Qatar en række luftangreb mod IS på syrisk område. Allerede dengang understregede udenrigsminister Martin Lidegaard (R), at Danmark bakkede USA op.

- Danmark bakker op om de militæraktioner, der er foregået i nat. Dels foregår de jo på baggrund af Iraks anmodning om at forsvare sig selv. Og dels er det en koalition med deltagelse af fem arabiske lande, sagde han onsdag til Ritzau.

Diskussionen om et yderligere dansk bidrag har kørt de seneste dage, hvor Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som den første foreslog, at Danmark skulle bidrage med F16-jagere, der tidligere og med stor succes har været sat ind i Libyen.

Et ønske, der siden er bakket op bredt i folketingssalen, dog med det forbehold, at man ville vente på, at amerikanerne eventuelt kom med en forespørgsel.

Det er muligvis den, der nu er kommet, og som Folketinget skal tage stilling til.

Udenrigspolitisk Nævn mødes klokken 13.45 for at diskutere "dansk bidrag til bekæmpelse af Isil".

/ritzau/