S afviser brugerbetaling hos lægen: Det rammer skævt

Selv om en række af Venstres folketingskandidater erklærer sig åbne over for at diskutere en form for brugerbetaling hos lægen, afviser Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro blankt idéen.

Hun siger, at det ikke bliver med regeringspartiets stemmer, at en sådan ordning kan blive indført.

- Vi vil ikke være med til at lave brugerbetaling på lægebesøg. Sundhedssystemet har i forvejen indbygget en social skævhed, fordi folk med lavindkomster lever kortere, og dem hjælper brugerbetaling ikke, tværtimod.

- Det er mennesker, der enten kommer for lidt eller for sent til lægen, og det mønster vil brugerbetaling kun forstærke, siger hun.

Kun seks af 56 af Venstres folketingskandidater erklærer sig "helt uenig" i, at det skal koste penge at gå til læge i en test, som Altinget har bedt dem udfylde.

Colette Brix fra Københavns Storkreds mener for eksempel ifølge BT, at brugerbetaling kan være med til at skaffe flere penge til bedre hospitalsbehandling.

Men Maja Panduro vil ikke hente pengene i lægekonsultationen.

- Det er vores opfattelse, at man vil skulle kræve mange penge op hos den enkelte for at gøre en forskel.

- Men hvor Venstres nulvækstambition betyder, at de måske skal ud at finde pengene på den her måde, så har vi tværtimod sat seks milliarder af på den seneste finanslov, så kræftpatienter og kronisk syge kan få bedre behandling, siger hun.

Venstres partileder Lars Løkke Rasmussen har tidligere sagt, at han gerne ville betale for et rutinebesøg hos lægen, men sundhedsordfører Sophie Løhde har omvendt afvist, at der er planer om at indføre brugerbetaling hos lægen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip