S afviser udhulning af ældre-milliard

Uanset, hvordan man vender og drejer den, så er ældre-milliarden en håndsrækning til landets ældre.

Det siger Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Jens Joel, efter, at fagforbundet FOA har regnet sig frem til, at der samlet set skæres i omegnen af 370 millioner kroner på ældreområdet i år.

Ældre-milliarden blev givet som led i regeringens finanslovaftale med Venstre og de Konservative, og milliarden ville ifølge parterne give "et markant løft af ældreområdet".

Men da kommunerne i forvejen havde budgetteret med samlet set at bruge 1,37 milliarder kroner mindre på de ældre i år, så siger FOA til Jyllands-Posten onsdag, at området slet ikke får noget løft. Tværtimod.

Men det afviser Jens Joel, der samtidig fastholder, at kommunerne selv må stå på mål for deres budgetter.

- Ældre-milliarden går jo direkte til ældreområdet, og derfor er det også en markant håndsrækning til området. Man skal søge til specifikke projekter for at få del i pengene, og det bliver holdt øje med, at de ikke bliver brugt på et andet område, siger han.

Spørgsmål: Men der er da ikke tale et løft af ældreområdet, hvis der samlet set spares?

- Kommunernes budgetlægning - som FOA har analyseret på - må kommunerne jo svare for. Jeg konstaterer bare, at ældre-milliarden er et ekstra bidrag, som kun kan bruges på de ældre.

Spørgsmål: Man gav en milliard til ældreområdet for at give det et løft. Men området får jo slet ikke noget løft - det bliver bare skåret mindre ned?

- Altså, vi har kommunalt selvstyre, og derfor skal man også spørge kommunerne om, hvad det er der gør, at man har budgetteret med et lavere udgift. De kan også bedre forklare, om det er øget velfærdsteknologi eller andre ting, der ligger til grund for det, siger Jens Joel.

Kommunernes Landsforening begrunder overfor Jyllands-Posten besparelserne med, at de ældres "sundhedstilstand" generelt er blevet bedre, samt at kommunerne satser mere på velfærdsteknologi og såkaldt "hverdagsrehabilitering".

/ritzau/

 

Dagens Gossip