S: Asylansøgere er fremtidens ubekendte udgiftspost

Den største udfordring, dansk økonomi står overfor, er asylansøgerne. Det mener Benny Engelbrecht, finansordfører for Socialdemokraterne.

- Alt tyder på, at den største udfordring bliver at holde styr på udgifterne til asylansøgerne, siger Engelbrecht til Ritzau.

Udmeldingen kommer, efter at Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) torsdag morgen fremlagde en økonomisk redegørelse for den danske økonomi.

Redegørelsen viser, at der i 2015 har været en offentlig vækst på 0,8 procent, på trods af at regeringspartiet Venstre gik til valg på nulvækst.

0,3 procent af væksten er gået til de uforudsete udgifter, som det store antal af asylansøgere har bragt med sig. Det har nemlig vist sig at være en milliardudgift at huse ansøgerne og behandle deres sager.

- Lars Løkke Rasmussen gik til valg på straksopbremsninger af asylansøgere. De er udeblevet, fordi sandheden er, at flygtningesituationen ikke er noget, man aktivt kan styre af egen drift, siger Benny Engelbrecht.

På den baggrund mener de socialdemokratiske finansordfører, at det er bekymrende, at regeringen satser på nulvækst fra 2017. Det kan nemlig gøre det svært at finansiere asylansøgerne.

- Vi kan se, at scenariet for 2017 hedder 0,0 procents vækst, og det er jo et noget dystert perspektiv, siger han.

Selvom Engelbrecht ser fremtidens asylansøgere som en økonomisk udfodring, er han stadig opmærksom på, at udviklingen i flygtningestrømmen ikke er til at spå om.

- Man lægger et skøn på 15.000 asylansøgere for beregningerne i 2017. Det er betydeligt lavere end de 25.000, man forventer i 2016, men det er stadig højt.

- Der er ikke nogen, der kan forudse noget som helst. Jeg kan have min bekymring om, hvorvidt prognosen for 2016 vil holde. Det er nogle store tal, og det vil blive den helt store ubekendte, siger Benny Engelbrecht.

/ritzau/

 

Dagens Gossip