S: Asylstramninger risikerer at svække integrationen

Skrevet af admin

13/01/2016

Dagens topnyheder

Beslaglæggelse af flygtninges værdier, familiesammenføring efter tre år og lavere ydelser til asylansøgere.

Selv om Socialdemokraterne bakker op om regeringens nye asylstramninger, erkender integrationsordfører Dan Jørgensen, at stramningerne næppe kommer til at gavne integrationen.

- Jeg tror ikke, at der er nogen enkeltelementer i den her lovgivning, der decideret bidrager til integrationen. Jeg anerkender oven i købet, at der kan være nogle elementer, der kan gøre integrationsindsatsen sværere, siger Dan Jørgensen fra Folketingets talerstol.

Han understreger, at når partiet alligevel bakker op om regeringens stramninger, skyldes det nødvendigheden af at begrænse tilstrømningen af asylansøgere.

- Hvis ikke vi begrænser antallet af asylansøgere, så vil det samlet set have så enorm en skadelig effekt på integrationen, at vi ikke kan være det bekendt, siger han.

Op til førstebehandlingen har flere partifæller, heriblandt udviklingsordfører Mette Gjerskov (S), tilkendegivet, at hun vil stemme imod stramningerne.

Adspurgt hvordan Socialdemokraterne kan tillade, at flygtninge skal vente i tre år for at få familiesammenføring, lyder svaret fra Dan Jørgensen, at det er et element, som han "hellere ville have været foruden".

- Men det er et af de få redskaber, vi har, der kan reducere antallet af asylansøgere, siger han.

Det er lovforslagets element om at beslaglægge flygtninges værdigenstande, der har fået den største opmærksomhed. Men i Dan Jørgensens optik kommer forslaget nok ikke til at "ændre noget på bundlinjen".

- Havde det ikke været en del af lovforslaget, er det nok heller ikke sådan, at vi selv havde stillet det, siger han.

Socialdemokraternes støtte til stramningerne møder stærk kritik fra resten af rød blok. Især den tidligere regeringspartner, De Radikale.

Næstformand Sofie Carsten Nielsen (R) minder under onsdagens førstebehandling Dan Jørgensen om, at de to partier sammen førte "en værdig og balanceret udlændingepolitik", selv om begge partier måtte gå på kompromis.

Kritikken preller af på Dan Jørgensen, der fra talerstolen kvitterer:

- Jeg synes også, det er ærgerligt, at vi ikke sidder i regering sammen længere.

/ritzau/