S-bagland til Thorning: Juster dagpengereglerne nu

Statsminister Helle Thorning-Schmidt møder pres fra store dele af det socialdemokratiske bagland i spørgsmålet om dagpengene, inden hun i weekenden står ansigt til ansigt med partiets medlemmer på den årlige kongres.

Meldingen lyder - i modsætning til regeringens politik - at genoptjeningsperioden skal forkortes. Og det skal helst ske i en fart.

Det viser en rundspørge, som Ritzau har foretaget blandt socialdemokratiske lokalformænd og medlemmer af kommunalbestyrelser og regionsråd.

Ud af de 336 personer, der har deltaget, svarer 257, at længden på genoptjeningsperioden skal ændres - ud af dem mener 234, at den skal gøres kortere. Rundspørgen er sendt ud til i alt 926 partimedlemmer.

- Vi har så meget velfærd i Danmark, at der er rigeligt plads til at tage hånd om dem, som samfundet ikke har en beskæftigelse til, siger eksempelvis Jan D. Andersen, medlem af kommunalbestyrelsen i Skive Kommune, til Ritzau.

Ifølge lokalformanden i Helsingør, Vibeke Schmidt, er en genoptjeningsperiode på 52 uger - som den er nu - ikke brugbar, hvis man kun har mulighed for små, korte ansættelser.

- Hvis en ledig kan få et vikariat, kan man blive bange for, om man tør at sige ja tak af frygt for at miste dagpengene. Kan man derimod se, at man kan genoptjene dagpengeretten, vil der være mere villighed til at tage disse kortere arbejdsperioder, siger hun.

Som situationen er nu, har Socialdemokraterne på Christiansborg afvist Enhedslistens og SF's ønske om at forkorte genoptjeningsperioden og i det hele taget pille ved dagpengesystemet på nuværende tidspunkt.

Man vil hellere vente på dagpengekommissionen, der senest har sine anbefalinger til et nyt system klar ved årsskiftet næste år.

Men lokalpolitikerne kræver øjeblikkelig handling. Ligesom 237 andre deltagere i rundspørgen mener Jan D. Andersen, at partierne skal indlede forhandlinger nu.

- Folk med dagpenge-problemer kan ikke vente på, at kommissionen bliver færdig. Der skal tiltag til for at samle de personer op, mens man laver udvalgsarbejdet, siger han.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip