S er uforstående over for kritik af udlændingeudspil

Da Socialdemokraterne torsdag middag fremlagde sit udlændingeudspil, var det med håbet om et konstruktivt samarbejde med Folketingets øvrige partier på området efter valget.

Det håb blev hurtigt skudt ned af Venstre og DF, mens også støttepartierne SF og Enhedslisten havde kritik af udspillet - primært fordi, at Socialdemokraterne vil fastfryse ulandsbistanden.

Justitsminister Mette Frederiksen, som sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt fremlagde Socialdemokraternes udspil, finder indstillingen fra især Venstre og DF "spøjs", siger hun i forbindelse med et arrangement ved Folkemødet i Allinge, Bornholm.

- Det er en lidt kedelig indstilling til tingene. Jeg tror, at danskerne forventer, at på et område, som optager rigtig mange mennesker, så er det noget, vi også skal kunne enes om på Christiansborg.

- Ja, ja, vi kommer med forskellige udgangspunkter og positioner, men vi bør da søge at finde nogle fælles løsninger, som også rækker noget tid ud i fremtiden, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

DF's integrationsordfører, Martin Henriksen, ser ingen nye forslag, der begrænser tilstrømningen til Danmark, i det udlændingeudspil, som Socialdemokraterne præsenterede.

- Det er ikke muligt at komme tættere på ingenting i en valgkamp, siger Martin Henriksen og kalder udspillet for "grotesk".

Mette Frederiksen afviser den kritik.

- Det er en mærkelig måde at diskutere på fra DF. Vi kommer med helt konkrete forslag, som at man skal arbejde, når man kommer til Danmark. Jeg kan ikke forstå, at DF er imod det.

- Vi foreslår at samarbejde med de lande, der modtager ulandsbistand, for at de lande kan tage afviste asylansøgere tilbage. Og vi foreslår en ordentlig og nødvendig indsats mod social dumping. Det burde andre partier kunne tilslutte sig, siger Mette Frederiksen.

Hun er indforstået med, at Enhedslisten og SF er kritiske over for en fastfrysning af ulandsbistanden.

- Dette er Socialdemokratiets position. Vi giver i dag en høj ulandsbistand, det vil vi gerne blive ved med at gøre, men vi mener ikke, at vi i de kommende år har råd til, at den stiger yderligere, siger Mette Frederiksen.

Også Socialdemokraternes regeringspartner, De Radikale, ser anderledes på fastfrysningen af ulandsbistanden.

Den skal hæves, mener De Radikales leder, Morten Østergaard.

- Regeringens politik på ulandsbistanden har været god. Vi har haft en stigning. Vi har en målsætning om at genoprette bistanden til én procent af BNI (bruttonationalindkomst, red.).

- Det synes jeg, vi skal holde fast i. Det er regeringens politik. Den er god, som den er, siger han.

/ritzau/

.

Dagens Gossip