S: Espersen opfordrer til krigsforbrydelser

Dansk Folkepartis næstformand og udenrigsordfører, Søren Espersen, opfordrer til krigsforbrydelser, når han siger, at den vestlige koalition skal angribe civile mål i kampen mod Islamisk Stat (IS).

Det mener flere fremtrædende medlemmer af Socialdemokraterne.

- Det er direkte at opfordre til krigsforbrydelser og brud på Geneve-konventionerne, som handler om, at man selvfølgelig i krig skal forskåne uskyldige civile, som er i krigsområdet, siger Jeppe Kofod, som er formand for partiets gruppe i Europa-Parlamentet, til Ritzau.

Samme vurdering kommer fra partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, som er tidligere forsvarsminister.

- Det er barbarisk og udansk. Danmark er i Irak for at beskytte civilbefolkningen, ikke for at bombe den. Det er en helt vanvittig udtalelse, som er i strid med krigens love og danske værdier, siger Wammen til Ritzau.

Søren Espersen erklærede søndag morgen over for TV2, at de vestlige styrker har optrådt for meget som "gentlemen" i kampen mod IS, og at det nu må høre op.

- Vi bomber ikke der, hvor der er civile, men det er vi nødt til at begynde på. IS går jo i dækning bag kvinder og børn i landsbyer og byer, og de ved, at vi som gentlemen ikke bomber. Det må have en afslutning, sagde han ifølge TV2.dk.

Adspurgt direkte, om han mener, at koalitionen skal bombe steder, hvor der er kvinder og børn, svarer udenrigsordføreren "ja, selvfølgelig".

Og det er dybt problematisk, mener Jeppe Kofod, som er tidligere formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Den post bestrides nu af Espersen, og det gør hans udtalelser endnu mere problematiske, mener socialdemokraten.

- Han har en vigtig post, og dermed repræsenterer han i en række sammenhænge Danmark udadtil. Og det kan blive noteret, at Danmark mener, at man skal begå krigsforbrydelser i kampen mod IS, og det er helt grotesk, siger Jeppe Kofod.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har udtalt, at han "ikke hører nogen ny idé" i Søren Espersens udtalelse, og det chokerer Nicolai Wammen.

- Det er rystende, at Kristian Thulesen Dahl ikke tager afstand fra sin ordførers udtalelser, men tværtimod bakker dem op, siger den politiske ordfører.

Søren Espersen har efter interviewet med TV2 uddybet udtalelserne i en pressemeddelelse. Her skriver han blandt andet:

- Jeg mener bestemt ikke, at vi skal hverken jage eller ramme sagesløse kvinder eller børn. Jeg kan kun beklage, hvis mine svar tidligere i dag har kunnet forstås sådan.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip