S i ny offensiv: DF-forslag koster 170 milliarder

Socialdemokraterne lancerer mandag en kampagne rettet mod Dansk Folkeparti, der skal sætte fokus på udgifterne til partiets forskellige forslag og udmeldinger.

Det er anden gang på mindre end fire måneder, at Socialdemokraterne angriber Dansk Folkeparti på netop dette punkt.

Socialdemokraterne har brugt omkring et år på at samle skyts til kampagnen i form af 115 forslag og idéer fra Dansk Folkeparti, som det store regeringsparti så efterfølgende har bedt landets ministerier om at køre gennem deres regnemaskiner.

Og ifølge Socialdemokraterne har Dansk Folkeparti i skrivende stund i alt 170 ufinansierede milliarder kroner ude at svømme på vælgerhavet for forslag om eksempelvis ret til daglige bade til ældre, oprettelse af alderdomshjem og styrkelse af yderområderne.

- Der er jo en tendens til, at Dansk Folkeparti bruger penge, hver gang de åbner munden, men der følger ikke et pip om finansieringen med, siger Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Dam Kristensen.

- Derfor beder vi stille og roligt Dansk Folkeparti om at give os bare en flig af finansieringen og samtidig svare på, hvordan de mange forslag skal føres ud i livet, når man peger på en statsministerkandidat, der ønsker nulvækst i det offentlige, siger han med henvisning til Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

Et kig på meningsmålingerne afslører, at afstanden mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti - og Venstre, for den sags skyld - er mindsket kraftigt siden foråret, og i flere målinger er der nærmest dødt løb mellem partierne nu, hvor der maksimalt er godt et år til næste valg.

Hos Dansk Folkeparti kalder man Socialdemokraternes opgørelse for "goddaw mand, økseskaft" og "en amerikanisering" af dansk politik.

- Jeg anerkender ikke beregningerne, siger partiformand, Kristian Thulesen Dahl.

- Regeringen siger - bare for at tage et eksempel - at vi vil bruge to milliarder på et dna-register. Men beregningen bygger på en forestilling om, at vi vil lave hele registret på en gang, og det er slet ikke det, vi lægger op til, siger han.

Det mest omkostningstunge punkt på Socialdemokraternes liste over DF-forslag - som står at læse på hjemmesiden "tulliarder.dk" fra mandag - er en renovering af kloaknettet, som Miljøministeriet har beregnet til at koste mindst 33 milliarder kroner.

Punktet er havnet på listen, fordi der på Dansk Folkepartis hjemmeside står, at "det danske kloaknet er utæt mange steder i landet, og en omfattende sanering er nødvendig".

/ritzau/

 

Dagens Gossip