S og R: Behandling af fanger i Irak bør undersøges

Venstre-regeringens nedlæggelse af Irak-kommissionen får Socialdemokraterne og De Radikale til at frygte, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil løbe fra sit løfte om at undersøge Danmarks behandling af fanger i Irak og Afghanistan, skriver Dagbladet Information.

Til avisen siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen:

- Har statsministeren tænkt sig, at den undersøgelse også skal stoppe, eller har han tænkt sig at leve op til sit eget løfte?

Ud over at undersøge grundlaget for Irak-krigen skulle kommissionen have undersøgt, hvad danske styrker har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i de to lande.

Lars Løkke Rasmussen bad i oktober 2010 daværende forsvarsminister, Gitte Lillelund Bech (V), om at undersøge oplysningerne i lækkede dokumenter fra WikiLeaks.

Ifølge dokumenterne skulle de danske styrker i Irak have udleveret flere fanger end hidtil oplyst til de irakiske myndigheder.

Derudover skulle koalitionsstyrkerne i landet have kendt til, at det irakiske politi torterede og mishandlede fanger.

Da regeringsmagten året efter skiftede, blev undersøgelsen en del af Irak-kommissionens arbejde.

Men i regeringsgrundlaget hedder det nu, at "regeringen finder, at grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen og forhold omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan allerede er tilstrækkeligt belyst".

- Jeg går ud fra, at Lars Løkke Rasmussen stadig er af den opfattelse, at det her må belyses siger De Radikales forsvarsordfører, tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.

- Som minimum må den nye forsvarsminister - hvis regeringen stadig agter at nedlægge Irak-kommissionen - i det mindste fuldende det arbejde, som den daværende forsvarsminister startede.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip