S og R: Behandling af fanger i Irak bør undersøges

Venstre-regeringens nedlæggelse af Irak-kommissionen får Socialdemokraterne og De Radikale til at frygte, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil løbe fra sit løfte om at undersøge Danmarks behandling af fanger i Irak og Afghanistan, skriver Dagbladet Information.

Til avisen siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen:

- Har statsministeren tænkt sig, at den undersøgelse også skal stoppe, eller har han tænkt sig at leve op til sit eget løfte?

Ud over at undersøge grundlaget for Irak-krigen skulle kommissionen have undersøgt, hvad danske styrker har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i de to lande.

Lars Løkke Rasmussen bad i oktober 2010 daværende forsvarsminister, Gitte Lillelund Bech (V), om at undersøge oplysningerne i lækkede dokumenter fra WikiLeaks.

Ifølge dokumenterne skulle de danske styrker i Irak have udleveret flere fanger end hidtil oplyst til de irakiske myndigheder.

Derudover skulle koalitionsstyrkerne i landet have kendt til, at det irakiske politi torterede og mishandlede fanger.

Da regeringsmagten året efter skiftede, blev undersøgelsen en del af Irak-kommissionens arbejde.

Men i regeringsgrundlaget hedder det nu, at "regeringen finder, at grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen og forhold omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan allerede er tilstrækkeligt belyst".

- Jeg går ud fra, at Lars Løkke Rasmussen stadig er af den opfattelse, at det her må belyses siger De Radikales forsvarsordfører, tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.

- Som minimum må den nye forsvarsminister - hvis regeringen stadig agter at nedlægge Irak-kommissionen - i det mindste fuldende det arbejde, som den daværende forsvarsminister startede.

/ritzau/

 

Dagens Gossip