S og R: Besparelser æder reform af erhvervsskoler

SR-regeringens reform af erhvervsskolerne fra sidste år, der skulle tilføre nye penge og styrke kvaliteten, ser ud til at blive annulleret af V-regeringen.

Det skriver Politiken.

Besparelsen på to procent på uddannelsesområdet, som Venstre-regeringen har foreslået, kommer til at trække flere penge ud af erhvervsskolerne, end der skulle tilføres med reformen fra sidste år, skriver avisen.

Dengang var Venstre selv med til at vedtage reformen af erhvervsskolerne, men nu bliver alle de tilførte penge ædt af besparelserne og mere til. Det viser et notat fra Børne- og Undervisningsudvalget, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Notatet viser, at erhvervsskolerne fra 2018 direkte risikerer røde tal på bundlinjen. I 2018 er tallet et minus på 13 millioner kroner, mens minusset i 2019 er på 166 millioner kroner.

Både Socialdemokraterne og De Radikale føler, at Venstre har snydt dem.

- De fundne penge var en forudsætning for, at erhvervsskolereformen kunne fungere. Det var vi enige om, men nu vil Venstre skære et endnu større beløb fra præcis de samme skoler, siger Socialdemokraternes erhvervsskoleordfører, Mathias Tesfaye.

- Venstre løber fra vores fælles ambitioner.

De Radikales undervisningsordfører, Lotte Rod, kalder det "en grotesk situation" og "meget problematisk for erhvervsskolerne".

- Hvis man vil have kvalitet, der skal lokke elever til erhvervsuddannelserne, kræver det penge, siger Peter Koudahl, der er docent ved Nationalt Center for Erhvervspædagogik på Professionshøjskolen Metropol, til Politiken.

- Den nye reform kan ikke fungere, hvis man ikke investerer i projektet.

Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, ærgrer sig over, at besparelserne overstiger støttekronerne, men hun mener, at regeringen ikke havde andet valg.

- Vi overtog en pengekasse, hvor der var et kæmpehul på mere end tre milliarder kroner til næste år, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip