S og SF mener sundhedsloven er en svær størrelse

Sundhedsloven er en kompleks størrelse, og det er derfor heller ikke ligetil at ændre den. Sådan lyder det fra sundhedsordførerne i Socialdemokratiet og SF.

Loven er kommet op at vende, fordi sundhedspersonale beretter om, hvordan det koster liv, at man ikke kan behandle demente eller handicappede, hvis de modsætter sig behandling.

Men det er en gråzone, hvor behandling ikke altid er løsningen, mener Jonas Dahl (SF).

- Jeg synes, det er en kompleks sag, og jeg tror ikke, der er nemme løsninger på det. For hvornår er man så dement, at sundhedspersonalet kan tilsidesætte folks egne ønsker?

- Det må være en konkret vurdering og derfor svært at løse med en lovændring, siger han.

Ligesom Dansk Folkeparti er han positiv stemt overfor at indføre en testamente-ordning, så den ældre sammen med sine pårørende kan drøfte sine ønsker for eventuel behandling på et senere tidspunkt.

- Det drejer sig om, at den ældre får forholdt sig til problemstillingen i tide sammen med de pårørende. Ellers lægger man også et meget stort ansvar over på de pårørende, siger han.

Ifølge Jonas Dahl kan kommunerne for eksempel opfordre til, at det sker, når den ældre bliver tilknyttet ældreplejen.

Også Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører i Socialdemokratiet, mener, at det er en svær problematik, man ikke bare kan løse med en hurtig lovændring.

- Vi skal have en lovændring, og der arbejdes ihærdigt og konstruktivt med et forslag til lov. Men det er et område, der omfatter rigtig mange etiske dilemmaer. Det er synligt for enhver.

- Derfor skal vi lave en grundig lovgivning på området, og det er vi i gang med. Jeg oplever ikke, at der er nogen fra politisk side, der trækker det her i langdrag, siger han.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) lægger op til at se på loven, men mener også, det er et komplekst område.

/ritzau/

 

Dagens Gossip