S om afghanske tolke: Det er en tynd historie

Der er ingen grund til at panikke på vegne af de afghanske tolke, der har hjulpet danske styrker i Afghanistan. Udmøntningen af den politiske aftale fra maj er i fuld gang, forsikrer Socialdemokraternes forsvarsordfører, Bjarne Laustsen.

- Jeg synes, det er en tynd historie. Det er kun et par måneder siden, at vi indgik en politisk aftale, der bygger på samarbejde med briterne. Og man er i fuld gang med udmøntningen, siger Bjarne Laustsen til Ritzau.

Debatten om tolkene, der risikerer hævn fra Taliban på grund af samarbejdet med Danmark, er blusset op igen de seneste dage.

Regeringen indgik 22. maj en aftale med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance, som giver tolkene mulighed for dansk asyl.

Senest har forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V) beskyldt forsvarsminister Nick Hækkerup (S) for at ændre aftalen uden at orientere de øvrige partier.

Trods ministerens løfter om hurtigt at sende danske embedsmænd til Afghanistan for at vurdere den enkelte tolks situation, er sagerne nemlig endt hos briterne, som formentlig først påbegynder den egentlige sagsbehandling sidst på året.

Bjarne Laustsen afviser dog, at aftalepartierne er blevet ført bag lyset:

- Det synes jeg ikke som sådan. Det vigtigste for mig er, at vi lever op til intentionerne i aftalen. Og det skal vi nok have gjort, når det hele er implementeret, siger han.

Information skriver lørdag, at forsvaret ingen anelse har om, hvad der er blevet af 37 af de afghanske tolke, der har arbejdet for de danske styrker.

Uvisheden skyldes, at tolkene er hyret gennem det private amerikanske firma Mission Essential Personnel, der ikke reagerer på Forsvarets forespørgsler om tolkene.

Det er der imidlertid ikke grund til at bekymre sig om endnu, mener Bjarne Laustsen, selvom det betyder, at forsvaret hverken kender tolkenes navne eller ansættelsesperioder og derfor ikke kan vurdere, om de har ret til hjælp efter tolkeaftalen.

- At der er 37 tolke, der har været ansat af en anden aktør, som man endnu ikke har fået kontakt med, det er ikke verdens største problem, siger han og fortsætter:

- Min pointe er, at hvis tolkene virkelig var truet, så skulle de nok finde ud af at komme til enten amerikanerne, briterne eller os. Vi har gjort rigtig meget ud af at fortælle dem, at de har disse muligheder, hvis de opfylder betingelserne og er truet.

 

Dagens Gossip