S om flere hjemløse: Kommunerne skal kaldes til orden

Det er kommunerne ansvar at rette op på, at der er kommet flere hjemløse, som sover på gader og i opgange, lyder det fra Socialdemokraterne.

En kortlægning fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at et stigende antal af især unge mennesker ikke har noget hjem.

Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, erkender, at den forrige regerings kontanthjælpsreform har haft en betydning, fordi kommunerne forvalter opgaven forkert.

Flere unge har mistet deres kontanthjælp og skal i stedet leve af den nye uddannelseshjælp, som er på niveau med SU.

Problemet opstår, når kommunerne deler de unge i to grupper: De stærke og de svage. Hvis de ressourcesvage unge bliver puttet i den forkerte kasse, så får de reduceret deres ydelse.

Og nogle kommuner bruger en for skarp opdeling, lyder det.

- Det grelleste eksempel, jeg har hørt, var, at der var en, som var indlagt på den lukkede afdeling, som blev kendt uddannelsesparat af kommunen og dermed fik halveret sin ydelse.

- Så skal man ikke være professor i raketvidenskab for at vide, at hvis man har meget store psykiske og sociale udfordringer, og man får halveret sin ydelse, så kan den cocktail være gift for ens evne til at bide sig fast og komme videre i tilværelsen, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

På bare to år er der blevet 318 flere hjemløse i Danmark, og dermed er 6138 tvunget til at finde alternative steder at overnatte, viser kortlægningen.

Særligt unge mellem 25 og 29 år er blevet ramt.

- Det er kommunalt ansvar det her. Men på Christiansborg kunne vi se, når vi fulgte de her tal måned for måned og kaldte kommuner, som afveg, til orden, så flyttede det faktisk på sig. Og hver gang det sker, kommer nogle unge ned i den rigtige kasse og får ikke halveret deres ydelse.

- Er man psykisk sårbar, eller har man psykiske udfordringer, er det utilstedeligt, hvis man får SU-lignende ydelse. Det har aldrig være hensigten med reformen, og så er det relativt nemt for Christiansborg at kalde til orden, fordi det står så klart i reformen.

- Der er masser af ting, der ikke er klart for kommunerne, hvis ikke man kalder dem til orden, så det vil jeg opfordre ministeren til at gøre, siger hun.

Kontanthjælpreformen blev gennemført med opbakning fra de øvrige partier i Folketinget undtagen Enhedslisten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip