S om Løkkes nulvækst: Vi kan ikke undvære flere hænder

Skrevet af admin

20/03/2014

Dagens topnyheder

Det vil komme til at koste dyrt på den borgernære velfærd, hvis Venstre får held med at indføre offentlig nulvækst.

Sådan lyder advarslen endnu engang fra Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, forud for det kommunalpolitiske topmøde torsdag og fredag, hvor landets kommuner mødes for at diskutere fremtidige udfordringer.

- Hvis Lars Løkke Rasmussen og Venstre havde haft magt til at kunne indføre nulvækst, som de gerne vil, havde der været færre sygeplejersker lærere og hjemmehjælpere. Og hvem skulle vi have undværet, spørger Jesper Petersen.

- Regeringen synes, at der på trods af vanskelige tider skal leveres en ordentlig velfærd inden for eksempelvis skoler og sundhedsvæsnet, og det har der været råd til på grund af regeringens økonomiske politik, siger han.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af ansatte i den offentlige forvaltning og service har ligget nogenlunde stabilt omkring 730.000 personer over de seneste par år.

Men at jobbene er blevet omfordelt, så der eksempelvis er 4000 flere inden for sundhedsvæsnet.

Nulvækst vil - ifølge et tidligere svar fra Finansministeriet - føre til 33.000 færre job i det offentlige på sigt i forhold til regeringens plan. Også flere økonomer har understreget, at det vil give færre job i det offentlige.

Der vil dog dukke et tilsvarende antal job op i det private erhvervsliv igen på lang sigt, hvis de 22 milliarder kroner, som nulvæksten vil spytte i statskassen, bruges på forskellige skattelettelser, har Finansministeriet vurderet.

Ifølge Jesper Petersen formår regeringen - med udgangspunkt i den nuværende offentlige vækst på 0,6 procent - at favne både private arbejdspladser og bedre service for borgerne.

- Vi lykkes jo netop med at have en balance, hvor vi både sørger for private arbejdspladser og forbedrer velfærden for borgerne, siger han.

Han mener ikke, at man kan spare sig til bedre velfærd. Regeringen går efter at effektivisere for cirka 12 milliarder kroner i det offentlige. Men pengene skal blive i systemet til gavn for borgerne, pointerer han.

- Når det handler om mennesker, er der grænser for, hvor meget man kan automatisere og robotstøvsuge sig ud af opgaverne.

- Velfærd kræver gode sygeplejersker, lærere og pædagoger, og det er uholdbart med nulvækst og færre ansatte, mens opgaverne bliver flere, siger Jesper Petersen.

/ritzau/