S om sodavandsboom: Vi har et ansvar for sundheden

Det er bekymrende, når Bryggeriforeningen melder om 11,6 procents stigning i salget af læskedrikke fra første halvår af 2013 til første halvår i år, efter at sodavandsafgiften blev sløjfet helt 1. januar.

Men Socialdemokraternes sundheds- og forebyggelsesordfører, Flemming Møller Mortensen, er ikke overbevist om, at danskerne drikker mere sodavand.

- Vi skal være sikre på, om der bare bliver solgt mere sodavand, eller om der også bliver drukket mere, siger han til Ritzau og henviser til spørgsmålet om, hvorvidt grænsebutikkerne i Tyskland har solgt tilsvarende færre sodavand i perioden.

Der findes ikke konkrete tal for salget af sodavand til danskere i grænsebutikkerne, men den største tyske grænsebutik, Fleggaard i Harrislee ved Flensborg, melder i Politiken om fortsat vækst i salget af sodavand.

- Hvis det er sandt for alle grænsebutikkerne, så har vi jo et problem. Det går imod den retning, Socialdemokraterne gerne vil have: Nemlig at der bliver solgt færre sukkerholdige sodavand til danskerne, siger Flemming Møller Mortensen.

Coop, der blandt andet driver Fakta, Brugsen, Kvickly og Irma, melder i Politiken om en stigning på 80 procent i salget af dåsesodavand i første halvår af i år sammenlignet med samme periode sidste år.

- Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er det da bekymrende, og det har heller aldrig været vores idé at fjerne afgiften, siger sundhedsordføreren med henvisning til vækstplanen fra 2013, hvor et politisk flertal uden om Enhedslisten blandt andet fjernede afgiften på sodavand.

- Venstre stod meget stejlt på, at de ville have afgiften fjernet, og det måtte vi så gøre for at få den brede aftale på plads. Men det er klart, at hvis det betyder en negativ udvikling i statistikkerne, så er det vores politiske ansvar at lytte til det, tilføjer han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip