S om Tønder-sag: Kommuner skal have flere socialrådgivere

17/09/2015 22:47

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Alle kommuner i Danmark bør lige som Herning Kommune ansætte flere socialrådgivere, så de ansatte i socialforvaltningerne får bedre vilkår til at opdage og håndtere følsomme sager om påstået svigt og overgreb mod børn.

Det foreslår Socialdemokraterne oven på afsløringen af, at Tønder Kommune i to år svigtede en mindreårig pige ved at overhøre 14 henvendelser, herunder fra moderen, der mente, at datteren var udsat for seksuelle overgreb.

- Tiden er inde til at udbrede Herning-modellen til hele landet, siger partiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil til Ritzau.

I Herning har kommunen nedbragt antallet af sager og samtidig sparet penge ved at ansætte flere socialrådgivere, der kan gribe hurtigt ind, når der kommer en henvendelse. Færre sager i bunken har givet socialrådgiverne mulighed for at gå dybere ind i hver enkelt sag.

De udsatte børn får hurtigere hjælp, og kommunen sparer penge i færre dyre anbringelser uden for hjemmet.

- Det kræver en tidlig indsats og en socialrådgiver, der er meget tæt på familien, hvis vi vil undgå den her slags sager, og hvis vi vil gribe de børn, der udsættes for overgreb.

- Herning-modellen har vist sig at være meget, meget effektiv, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Tønder Kommune har erkendt, at kommunen var alt for længe om at reagere på de mange bekymrede henvendelser om pigen, der i dag er 14 år. Både en læge, en psykiater og skolen rettede henvendelse om pigen.

Mens Tønders borgmester, Laurids Rudebeck (V), indrømmer, at kommunen "åbenlyst har svigtet" har sagen kostet to kommunale chefer jobbet.

Tønder Kommune har tidligere fået kritik af Statsforvaltningen Syddanmark for ikke at have lavet de lovpligtige børnefaglige undersøgelser.

I 2007 blev i alt 14 personer, herunder forældrene til to piger, dømt for systematisk sexmisbrug af pigerne i den såkaldte "Tønder-sag".

Dansk Folkeparti har i forbindelse med den nye sag fra Tønder foreslået, at det skal være muligt at straffe kommunale chefer og medlemmer af kommunalbestyrelser i sager om groft svigt i sager om overgreb.

Et forslag der ikke møder opbakning hos social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

/ritzau/