S-ordfører: Der kommer næppe 20.000 asylansøgere i år

Det tyder ikke på, at der kommer 20.000 asylansøgere til Danmark i år, som regeringen meddelte i begyndelsen af oktober.

- Det samlede antal asylansøgere bliver væsentligt lavere, al den stund at der i årets første 11 måneder kun er kommet 14.000 asylansøgere, siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Ole Hækkerup, til Ritzau.

Han kommenterer tallene på henvisning fra den ansvarlige minister Mette Frederiksen (S), som ikke ønsker at kommentere udviklingen.

Torsdag er der kommet en ny opgørelse fra Udlændingestyrelsen, som viser, at der til og med november er kommet 14.042 asylansøgere i Danmark i år.

I november faldt antallet af asylansøgere til 1106 mod 1860 i oktober og 3149 i rekordmåneden september.

En af årsagerne til faldet er ifølge Ole Hækkerup regeringens forslag til stramninger på asylområdet.

- Jeg tror, der er flere grunde til, at antallet af asylansøgere falder. Jeg tror, at regeringens forslag til en stramning er en af grundene.

Spørgsmål: Tror du, regeringens forslag skræmmer flygtninge fra at søge asyl i Danmark?

- Som sagt tror jeg, der er flere grunde. Nogle gange ser man også, at antallet af asylansøgere falder over vintermånederne. Men faldet er meget stort - særligt for Eritrea - men jeg tror, at regeringens forslag er en af grundene til, at ansøgertallet falder, siger Ole Hækkerup.

Antallet af asylansøgere fra Eritrea var i november 64. Det er en nedgang på 80 procent i forhold til oktober.

I forbindelse med finanslovaftalen besluttede regeringen at flytte penge fra udviklingsbistanden til asylområdet for at dække ekstraudgifterne ved den forventede stigning i antallet af asylansøgere.

Skulle der nu komme penge i overskud, vil de blive ført tilbage til udviklingsbistanden, oplyser Ole Hækkerup.

/ritzau/

 

Dagens Gossip